Erişilebilirlik

Uzay Sektörü Ekonomideki Payını Arttırıyor


Uzay Sektörü Ekonomideki Payını Arttırıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:43 0:00
Uzay, insanlığın ulaşmak istediği son sınır olarak kabul edilir. Uzaya roket fırlatmak eskiden sadece zengin hükümetlerden beklenirdi. Ancak uydulara ve görüntüleme hizmetlerine duyulan ihtiyacın artmasıyla uzaya roket gönderme faaliyeti sıradanlaştı. Günümüzde uzay, devlet ve özel sektörün maliyeti düşürmek için ortaklık yaptığı, 200 milyar dolarlık bir sektör haline geldi.

Merkezi Amerika’daki Orbital Sciences adlı uzay şirketini 2014’te için çok parlak günler bekliyor. Şirket geçenlerde Uluslararası Uzay İstasyonu’na sekiz kargonun ilkini ulaştıracak Antares roketini fırlattı.

Orbital Sciences Şirketi, NASA’nın, yeryüzünden 400 km uzaklıktaki uzay araştırma merkezine erzak ulaştırmak için işbirliği yaptığı iki Amerikan şirketinden biri.

Uzaya ilk uydusunu 30 yıl önce fırlatan Avrupalı ticari roket üreticisi Arianespace, 2014’ün uzay sektörü için çok verimli bir yıl olacağını söylüyor.

Clayton Mowry firmanın Amerika’daki şubesini yönetiyor: “Geçen yıl sekiz roket fırlattık. Bu yıl 13 roketle rekor kırmayı planlıyoruz.”

Mowry, roket fırlatma sıklığındaki artışı uzay teknolojilerine olan talebin artmasına bağlıyor.

Uydu ihtiyacının artmasına rağmen, NASA’nın 2011’de uzay mekiği programını sonlandırması uzay sektörünü olumsuz etkilemiş.

International Launch Services şirketinden Janice Starzyk Washington Space Business Roundtable’da eğitim programlarından sorumlu: “Mekik programını bitirmek sektörde büyük istihdam kaybına yol açtı.”

NASA bütçesinde küçülmeye gitse de, diğer ülkeler boşluğu doldurmak için yarışıyor.

Geçen Aralık’ta Çin aya uzay gemisi gönderen üçüncü ülke oldu.

Ocak başında da Hindistan uzaya ilk haberleşme uydusunu gönderdi.

Danimarka’daysa iki uzay meraklısı uzay uçuşlarının çok maliyetli olmadığını ispatlamaya çalışıyor. Kopenhag Suborbitals’ın kurucu ortağı Kristian Von Bengtson, ev yapımı bir roketi uzayın 100 kilometre derinliğine fırlatarak çocukluk rüyasını gerçekleştirmeyi umuyor: “Herkes insanlı uzay uçuşunun milyarlarca dolar ve devlet finansmanı gerektirdiğine inanıyor. Umarım bunun çok küçük bir bütçeyle, yardım almadan yapılabileceğini gösterebiliriz.”

Von Bengtson’un hedefi 2020’de uzaya insanlı roket fırlatmak.

Janice Starzyk 2014’te Space Business Roundtable’ın hedefinin daha fazla öğrenciyi uzay sektörüne yönlendirmek olduğunu söylüyor: “Birçok ülkede gençleri mühendisliğe, özellikle de uzay mühendisliğine yönlendirmek büyük bir sorun.”

Starzyk uzaya gönderilen roket sayısı arttıkça, bu alandaki uzman talebinin de artacağını söylüyor.

Kuruluşun uzay akademisine kayıt yaptıranların sayısı son üç yıl içinde arttı. Bu da konu uzay olunca, hedeflerin sınır tanımadığını gösteriyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG