Erişilebilirlik

Makedonya'da Gerginlik Sürüyor


Makedonya'da Gerginlik Sürüyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:47 0:00

Makedonya’nın başkenti Üsküp’te birkaç gün üstüste devam eden protesto yürüyüşleri hükümetin istifasını isteyen onbinlerce kişiyi sokaklara döktü. Protestoların nedenlerinden biri, Balkan ülkelerinin Avrupa Birliği üyeliği için yıllardır beklemesinin yolaçtığı hayal kırıklığı ve öfke. Makedonya’nın bir başka sorunu da Yunanistan’ın Makedonya adının değiştirilmesini istemesi. Bu isteğin nedeni, Yunanistan’da aynı adlı bir bölge olması.

Başbakanın istifa etmesini isteyen hükümet karşıtı göstericiler Makedonya’daki farklı etnik grupları biraraya getirdi. Muhalefet, hükümeti seçimlerde hile yapmakla, gazetecilere baskı uygulamakla ve bir gazeteci cinayetini örtbas etmekle suçluyor.

Başbakan Nikola Gruyevski de hükümet yanlısı bir gösteride konuştu. Hükümet yanlıları, geçen yılki seçim sonuçlarına saygı gösterilmesi ve başbakanın dokuz yıllık görevine devam etmesi çağrısında bulundu.

Ancak bazı uzmanlar yeniden seçilen Nikola Gruyevski’nin giderek daha baskıcı bir lidere dönüştüğü görüşünde. Avrupa Birliği üyelik sürecinin Makedonya ve diğer Balkan ülkeleri için çok yavaş ilerlemesinin bunda payı büyük.

London School of Economics’ten James Ker-Lindsay, “Makedonya’da hükümet mevcut durumdan son derece memnun çünkü NATO ya da Avrupa Birliği’ne yakınlaşması durumunda yapması gerekecek reformlarla ilgilenmek zorunda değil. Hatta hükümet Avrupa Birliği üyeliği fikrine artık daha soğuk bakıyor. Bu son derece riskli bir durum” dedi.

Skype aracılığıyla konuşan AB Makedonya eski özel temsilcisi Erwan Fouere, hükümeti çok sert eleştiriyor. Erwan Fouere, mevcut rejimin tüm inandırıcılığını yitirdiğini ve Makedonya’da barış sürecini yeniden inşa etmenin tek yolunun hükümetin istifa etmesi ve geçiş sürecinin başlamasına imkan tanımasıyla olacağını söyledi.

Muhalif protestoculardan bazıları, aynı taleplerde bulunmak için bir çadır kent kurdu. Ancak başarılı olup olmayacakları belli değil. James Ker-Lindsay, Makedon protestocuların Ukrayna’dakiler kadar çok ilgi çekeceğini sanmıyor.

Ker Lindsay, Avrupa Birliği’nin uyguladığı politikanın, 1989’a kadar bölgeye hakim olan Rusya’ya yeniden etkinliğini oluşturması için kapı açtığı görüşünde. Erwan Fouere ise kaygılı değil. Fouere’e göre, “Rusya’nın, Batı’yı rahatsız etmek dışında Makedonya’da stratejik bir çıkarı yok.”

Bu taahhüt, Balkan ülkelerini Avrupa Birliği’ne üye yapmaktı. Ancak reformların yeterince hızlı yapılmaması ve Avrupa Birliği ülkelerine göç akını olacağına ilişkin kaygılar, bu süreci geciktiriyor.

Ker-Lindsay, Avrupa Birliği’nin Balkan ülkelerinin üyeliği konusunda güçlü bir mesaj vermekle kaygılarını dile getirmek arasında denge sağlaması gerektiğini söylüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG