Erişilebilirlik

ABD İsrail-Filistin Çatışmasından Kaygılı


ABD İsrail-Filistin Çatışmasından Kaygılı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00

İsrail Gazze’yi havadan vurmaya devam ederken, Hamas militanları da İsrail’e roket saldırılarını sürdürüyor. Bölgedeki kriz her gün derinleşirken, Obama yönetiminin atacağı adımlar merakla bekleniyor

Hamas militanlarının İsrail’e roket saldırıları hız kesmiyor. İsrail de Gazze’yi havadan bombalamaya devam ediyor.

İsrail’in hava saldırıları, Mısır’ın hazırladığı ve Tel Aviv’in hızla onayladığı ateşkes anlaşmasını Hamas’ın reddetmesiyle hız kazandı.

İsrail, Hamas’a saldırılarını genişletmekten başka bir seçeneği kalmadığını öne sürdü.

Durumu “sürdürülemez” olarak niteleyen Beyaz Saray sözcüsü Josh Earnest, tüm dünyada gözlerin Hamas’a çevrildiğini söyledi: “Şu anda tüm gözler Hamas’a ve roket saldırıları düzenleyen diğer Filistinli gruplara çevrildi. Bu noktada sorulan soru, bu grupların Mısır’ın önerdiği ateşkes anlaşmasına bağlı kalıp kalmayacakları.”

Nisan ayında, Ortadoğu barışı için yoğun çaba harcayan Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, Mısır’ın ateşkes planını taraflara sunmasından sonra Kahire ziyaretini iptal etti: “Masadaki teklife bir şans vermenin önemli olduğuna inanıyoruz. Eğer Filistin’de siyasi kanat askeri kanadı ikna edebilirse ve Mısır ağırlığını koyarsa, ben anlaşmanın hala mümkün olabileceğini düşünüyorum.”

Ortadoğu uzmanı Natan Sacks, Washington’un krizi çözmek için göründüğünden daha fazla mesai harcadığını söylüyor: “Amerika kapalı kapılar ardında çok şey yapmaya çalışıyor. Dışişleri Bakanı’nın fazla ortada görünmesinin sebebiyse, Amerika’nın Hamas’la ilgili olarak yapabileceklerinin sınırlı olması.”

Beyaz Saray, Mısır’la ve bölgedeki diğer ülkelerle ilişkilerini kullanarak Amerika’nın terör örgütü olarak gördüğü Hamas’ı ikna etmeye çalışıyor: “Başkan ve tüm yönetimin, İsrail, Filistin ve bölgedeki tüm müttefiklerimizle yakın ilişki içinde olduğunu söyleyebilirim.”

Stratejik Araştırmalar Enstitüsü’nden Ortadoğu uzmanı Kenneth Katzman ise, Washington’un etkisini daha çok kullanabildiği dünyadaki diğer kriz bölgelerine odaklandığını söylüyor: “Amerika, fark yaratabileceği sorunlara odaklanmaya çalışıyor. Örneğin Dışişleri Bakanı Kerry’nin ziyareti Afganistan seçimleri açısından fark yaratabilir. Bence Amerika, diplomasiyi ve etkisini en fazla kullanabileceği ve sonuç alabileceği sorunlara odaklanacak.”

Karşılıklı saldırılar devam ederken, Gazze ve İsrail’de sivil halkın daha ne kadar korku ve acı yaşayacağını tahmin etmek zor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG