Erişilebilirlik

'Uluslararası Değer ve Standartlara Bağlı Kalın'


ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mark Toner
ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mark Toner

Türkiye’de üç İngiliz gazetecinin tutuklanması ve İpek grubuna düzenlenen baskınla ilgili Amerika’dan yapılan değerlendirmede Ankara’ya uluslararası değerlere ve standartlara bağlı kalma çağrısı yapıldı.

Türkiye genelinde aralarında basın kuruluşlarının da bulunduğu Koza İpek Holding’in 23 şirketine yapılan baskınları değerlendirmesi istenen Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mark Toner, “Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu hükümetlerden, yasal yaptırım faaliyetlerinin uluslararası hukuki standartlarla uyum içinde olduğu güvencesini vermelerini istiyoruz” diye konuştu.

Operasyonlarla ilgili haberleri okuduğunu söyleyen Mark Toner, ABD’nin beklentileri içinde “hukuki sürecin işlemesi ve herkesin yasalar nezdinde eşit muamele görmesi olduğunu” söyledi.

Aynı şekilde Diyarbakır’da Amerikan televizyonu Vice News adına çalışan üç İngiliz gazetecinin tutuklanmasıyla ilgili olarak da görüşleri sorulan ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, “Türk yetkililere eylemlerini, aralarında basın özgürlüğü, hukuki sürecin işlerliği ve enformasyon özgürlüğü gibi evrensel demokratik değerlere bağlı yürütme çağrısında bulunuyoruz” diyerek bir önceki gün yaptığı açıklamayı hatırlattı.

Mark Toner Pazartesi yaptığı açıklamada o sırada hala resmen gözaltında bulunan gazetecilerin durumuyla ilgili olarak Amerikan hükümetinin kaygılarını Ankara’ya ilettiklerini söylemişti.

Diyarbakır’da görülen duruşmada, Vice News adlı televizyonun muhabiri Jake Hanrahan, kameraman Philip Pendlebury, prodüktör Muhammed İsmail Laso ‘örgüt üyesi olmamakla beraber örgüte yardım etmek’ iddiasıyla tutuklanmış, ekibin çevirmeni Abdurrahman Direkli adl9i kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

“Türk hükümetine görüşlerimizi sık ve net bir şekilde ilettiğimizi biliyorsunuz” diye konuşan Mark Toner, diplomatik görüşmelerin ayrıntılarına girmeyeceğini söyledi, ama “Bu konudaki düşüncelerimizi biliyorlar” dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Toner, PKK’ya yönelik operasyonlarla ilgili olarak da, “PKK’nın Türk güvenlik kuvvetlerine, polise ve askere saldırdığını” söyledi, sözlerine “haklı olarak PKK’ya karşı eyleme geçtiler. Ancak onlara (Türklere) her zaman itidal çağrısı yapıyoruz. PKK’nın da şiddet eylemlerine son vermesini istiyoruz,” diye devam etti.

Türkiye'nin IŞİD'le mücadelede önemli bir ortak ve müttefik olduğunun altını çizen Mark Toner, Ankara'ya benimsediği demokratik standartlara uyma yönündeki çağrı yapmaya devam ettiklerini söyledi.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG