Erişilebilirlik

Rusya Ukrayna'ya Müdahale Eder mi?


Rusya Ukrayna'ya Müdahale Eder mi?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:45 0:00

Rusya Ukrayna'ya Müdahale Eder mi?

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal edeceği konusunda kaygılar artıyor. Amerikalı savunma yetkilileri müdahalenin “kesinlikle” yapılma olasılığı bulunduğunu söylüyor. Bazı uzmanlara göre Rusya Cumhurbaşkanı Putin, Ukrayna'yı işgal etmek için sabırsızlanıyor

Rus ordusu Ukrayna sınırı yakınlarında tatbikat yapıyor. Yirmi bin askerin bulunduğu sınırdaki görüntüyü gören Avrupa, Rusya’nın savaşa hazırlandığı izlenimi edindiği için kaygılı.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, ittifakın desteğini göstermek amacıyla geçen hafta Ukrayna’yı ziyaret etti.

Rasmussen Rusya'ya seslenerek “Rusya’yı sınırdan çekilmeye çağırıyorum. Barış gücünü savaş bahanesi olarak kullanmayın” dedi.

Bu uyarının Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’i nasıl etkileyeceği henüz belirsiz, ancak Ukraynalı yetkililere göre Putin işgal için sabırsızlanıyor.

Malezya Havayolları’na ait yolcu uçağının Ukrayna’da düşürülmesinin bir hata olduğunu belirten yetkililer, ayrılıkçıların asıl hedefinin bir Rus yolcu uçağını düşürmek olduğunu öne sürüyor.

Ukrayna Güvenlik Servisi'nden Valentin Nalyvaichenko “Bu saldırı Rusya’nın işgalini meşru kılmak amacıyla planlandı ve sınırlarımız içinde bulunan teröristler tarafından da uygulandı” şeklinde konuştu.

Rusya’nın desteğini alan ayrılıkçılarla çatışmalar yaşayan Ukrayna ordusu, savaşa hazırlanıyor.

NATO kuvvetleri de Polonya’da eğitim yaparak bölgedeki ülkelere güven veriyor.

Ancak bu tür askeri eğitimlerin ya da giderek artan ekonomik yaptırımların Rus liderler için herhangi bir şey ifade edip etmediği henüz belli değil.

Rusya uzmanı David Satter Amerika’nın Sesi’ne şunları söyledi:

“Onları dış siyaseti olan bir mafya diye tanımlayabiliriz. Kendilerini iktidarda tutmaktan başka stratejik vizyonu olmayan bir mafya.”

Rusya’nın giderek artmakta olan “barışgücü” faaliyetleri karşısında alarma geçen Amerikalı yetkililer, Rusya’yı roket saldırıları düzenlemekle suçluyor.

Beyaz Saray sözcüsü Josh Earnest “Rusyanın 'barışgücü' adı altında yasadışı askeri müdahaleler ve işgaller yapma gibi bir alışkanlığı var” dedi.

Uzmanlar, Rusya’nın Ukrayna sınırına yaptığı askeri yığınağın son derece “etkili ve hazır” durumda olduğunun da altını çiziyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG