Erişilebilirlik

Ukrayna Barış Görüşmelerinden Sonuç Yok


Debaltseve'yi terk eden siviller
Debaltseve'yi terk eden siviller

Ukrayna’nın doğusunda hem sivil hem de asker kayıplarının yaşandığı çatışmalar tüm şiddetiyle devam ederken, Kiev hükümeti ve Moskova yanlısı ayrılıkçılar arasında başlatılan barış görüşmelerinin son turundan sonuç alınamadı.

Bölgede durum gerginliğini korurken, Ukrayna ve Rusya hükümetlerinin yanı sıra ayrılıkçıların temsilcileri, Beyaz Rusya’nın başkenti Minsk’e yeni tur görüşmelere başlamıştı. Normalde bir gün gecikmeli yapılan görüşmeler birkaç saat sonra kesildi.

Ukrayna hükümeti, ayrılıkçıları acil ateşkes konusunu görüşmeyi reddetmekle suçladı. Eylül ayında varılan ateşkes defalarca ihlal edilmiş, geçen hafta da ayrılıkçıların ellerindeki toprakları genişletmek için yeni saldırı başlattıklarını açıklamasının ardından tümüyle bozulmuştu.

Ayrılıkçıların kontrolundaki Donetsk’in emniyet müdürü, stratejik bir bağlantı olan Debaltseve’nin topçu ateşine tutulması sonucu 12 sivilin hayatını kaybettiğini bildirdi. Debaltseve, yine ayrılıkçıların elindeki Luhansk’a bağlanıyor.

Ukrayna ordusu, bölgedeki hayati kara ve demiryollarını hala kontrolu altında bulunduruyor. Ancak bölgeye haftalardır su, elektrik ve doğalgaz verilemiyor.

Sivil kayıpların yanı sıra Ukrayna Savunma Bakanı Stepan Poltorak, dünden (Cuma) bu yana ayrılıkçılarla çatışmalarda 15 askerin öldüğünü bildirdi.

Ukrayna’da geçen yıl Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmesinin ardından Nisan ayında başlayan çatışmalarda şu ana kadar 5 bin 100’ü aşkın kişi hayatını kaybetti. Çatışmalar, Ukrayna ordusu ve ülkenin doğusundaki Moskova yanlısı ayrılıkçılar arasında geçse de, NATO Rusya’nın sınırdan ayrılıkçılara personel ve teçhizat desteğinde bulunduğunu doğruluyor.

Ayrılıkçılar, Debaltseve’de Ukrayna ordusuna bağlı kışlaları kuşattıklarını ve yakındaki Vuhlehirsk kasabasını ele geçirdiklerini bildiriyor. Ancak bu iddialar bağımsız kaynaklardan doğrulanamıyor.

Sivil kayıplardan Ukrayna ordusu ve ayrılıkçılar birbirlerini suçluyor. Dün de Donetsk’te bir kültür merkezinin dışında yardım malzemesi için bekleyenlerin yakınına top mermisi düşmüş, beş kişi hayatını kaybetmişti.

Çatışmaların şiddetlenmesinin ardından Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, yeni barış görüşmeleri çağrısında bulunmuştu.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG