Erişilebilirlik

Ukraynalı Ayrılıkçılara Büyük Ödün


Ukrayna milletvekilleri ülkenin doğusuna özerklik veren yasayı onayladıktan sonra milli marşlarını söylerken
Ukrayna milletvekilleri ülkenin doğusuna özerklik veren yasayı onayladıktan sonra milli marşlarını söylerken

Ukrayna parlamentosu ülkenin doğusundaki ayrılıkçı bölgelere daha geniş özerklik veren ve hükümet kuvvetleriyle savaşan isyancılara genel af öneren yasa tasarısını kabul etti.

Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko tarafından sunulan yeni yasa tasarısı ülkeyi beş aydır bölen siyasi ve askeri krize son vermeyi amaçlıyor.

Rusya yanlısı ayrılıkçı liderler yasayı önemsemekten kaçındı. Donetsk Halk Cumhuriyeti Başbakanı Aleksander Zarçenko, tasarı Cumhurbaşkanı Poroşenko tarafından imzalanıp yasa olarak yayınlandıktan sonra Rusça'ya çevireceklerini, inceleyeceklerini ve görüş belirteceklerini açıkladı.

Yardımcısı Andrei Purgin ise yasayı sadece gelecekte diyalog kurmak için bir temas noktası olarak gördüklerini, çünkü bölgelerini yöneten yasaların Kiev değil kendi parlamentoları tarafından çıkarıldığını söyledi.

Ukrayna parlamentosu Avrupa Birliği ile ekonomik ve siyasi bağları genişleten anlaşmayı da onayladı.

Poroşenko anlaşmayı imzalamış ancak serbest ticaret bölümünün yürürlüğe girmesini bir yıl ertelemişti. Erteleme kararı, Avrupa Birliği mallarının Ukrayna üzerinden Rusya’ya girmesinden korkan Moskova’ya verilen bir ödün olarak görülüyor.

Rusya, Ukrayna ekonomisine zarar verecek misilleme önlemleri alacağı tehdidinde bulunmuştu.

Öteyandan Ukrayna’nın batısında Amerika’nın liderliğinde 15 ülkenin katıldığı barış gücü tatbikatı devam ediyor

Amerika Savunma Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre, 12 gün sürecek olan tatbikatta 200’ü Amerikalı olmak üzere toplam 1,300 asker görev alıyor. Barış gücü tatbikatı, Ukrayna’daki iç savaş başladığından bu yana Amerikan kara birliklerinin katıldığı ilk askeri faaliyet olması nedeniyle önem taşıyor.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Poroshenko, Başkan Obama’nın konuğu olarak bu hafta Amerika’yı ziyaret edecek. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, iki liderin krizi diplomatik yönden çözme yollarını ele alacakları belirtildi.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG