Erişilebilirlik

Ukrayna: Ayrılıkçılar Mariupol'a Roketlerle Saldırdı


Rusya yanlısı ayrılıkçılar, Mariupol’da Ukrayna birliklerine saldırı düzenledi. Avrupa Birliği, bu saldırının Rusya’yla ilişkileri daha da tehlikeye atacağı uyarısında bulundu.

Ukraynalı yetkililer, bugün (Cumartesi) Mariupol’da roketlerin bir yerleşim bölgesine düşmesi sonucu en az 30 kişinin öldüğünü bildiriyor. Roketlerden biri bir pazaryerine ve apartman binalarına isabet etti. Olayda 80’in üzerinde kişi de yaralandı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, saldırının açık bir şekilde ateşkesi ihlal ettiğini bildirdi. Stoltenberg, Rusya’nın Moskova yanlısı ayrılıkçıları hava savunma sistemleri, uçaksavar füzeleri ve gelişmiş füze sistemleriyle desteklediğini belirtti.

Hem Stoltenberg, hem de Avrupa Birliği’nin dış politikadan sorumlu yetkilisi Federica Mogherini, Rusya’dan ayrılıkçılara askeri ve mali desteğe son vermesini istedi. Mogherini ayrıca Rusya’ya, saldırıya son vermesi için ayrılıkçılar üzerindeki nüfuzunu kullanması çağrısında bulundu.

Mariupol’daki saldırı, Donetsk’teki ayrılıkçı liderin Kiev hükümetiyle barış görüşmelerine son verdiklerini bildiren açıklamasını izliyor.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Mariupol’daki saldırının ardından kenti sonuna kadar savunma vaadinde bulundu ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni acil toplantıya çağırdı.

Azak Denizi’nin tam kuzey kıyısında yer alan Mariupol, Kırım’a yakınlığı ve Rusya’ya komşuluğu açısından oldukça stratejik bir nokta sayılıyor.

Dokuz ay önce isyan başlatan Ukraynalı ayrılıkçılar, Rusya sınırı yakınındaki Donetsk ve Luhansk bölgelerini de ellerinde tutuyor. Ayrılıkçı lider Aleksander Zakarçenko dünkü açıklamasında, bölge sınırlarına ulaşıncaya kadar hükümet kuvvetlerine saldırmaya devam edeceklerini bildirdi. Zakarçenko, havaalanını ele geçirmelerinin ardından Ukrayna kuvvetlerine karşı ilerleme sağladıklarını da iddia etti. Ayrılıkçı lider, Minsk’te yürütülen dörtlü barış görüşmelerine devam etmek için bir neden görmediklerini, geçen yıl varılan uzlaşmanın da “bir daha tekrar edilmeyecek bir hata” olduğunu söyledi.

Öte yandan Moskova’da açıklama yapan Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin de şiddet olaylarının artmasından Ukrayna’yı suçladı.

Sınır Tanımayan Doktorlar örgütü, çatışmaların ortasında kalan sivillerin çok zor durumda olduğu uyarısında bulundu, çatışmalar yüzünden sağlık ekiplerinin ilerleyemediğini bildirdi.

Birleşmiş Milletler insan hakları örgütü de Ukrayna’daki çatışmalarda ölenlerin sayısının 5 bini geçtiğini açıkladı.

Ukrayna’nın doğusundaki durumun kendilerini kaygılandırdığını bildiren Washington’da açıklama yapan Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jen Psaki, Moskova tarafından desteklenen ayrılıkçıların Aralık ayı başlarından bu yana en az bin saldırı düzenlediğini kaydetti. Psaki, Rusya’ya yaptığı çağrıda da Ukraynalı ayrılıkçılara ağır silah, savaşçı ve askeri danışman desteğinde bulunmaya son vermesini ve Ukrayna’yla sınırlarını Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Örgütü (AGİT) denetimcilere açmasını istedi.

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry de, ayrılıkçıların Minsk görüşmelerinde belirlenen ateşkes hattının 25 kilometre dışında bulunan Mariupol'daki saldırıyı kınadığını bildirdi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG