Erişilebilirlik

Ukrayna'da Seçim Gerginliği Sürüyor


Ukrayna’da Pazar günü yapılan genel seçimlerden sonra Rusya yanlısı isyancıların kalesi Donetsk, ağır topçu bombardımanıyla sarsıldı. Eylül ayında Kiev Hükümeti ve Rusya yanlısı ayrılıkçılar arasında ateşkes ilan edilmesine rağmen bölgede gerginlik sürüyor

3 milyona yakın seçmen, dünkü parlamento seçimlerinde oy kullanamadı. Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, seçim sonrasında yapılan anketlerin, seçmenlerin demokratik reformlara gidilmesi ve Avrupa Birliği’yle daha yakın ilişkiler kurulmasını istediğini gösterdiğini söyledi.

İki kamuoyu yoklaması, Petro Poroşenko Bloğu ve diğer Avrupa yanlısı partilerin seçime damgasını vurduğuna işaret ediyor. Poroşenko, demokratik, reformcu ve Avrupa’ya yakın çoğunluğu destekledikleri için seçmenlere teşekkür etti. Poroşenko’nun oyların yüzde 23’ünü, Başbakan Arseniy Yatsenyuk’un Halk Cephesi’ninse yüzde 21’ini aldığı gözleniyor.

Rakip partilerin liderleri olmalarına rağmen hem Poroşenko hem de Yatsenyuk, Avrupa Birliği’yle daha sıkı ilişkiler kurulması gerektiğini savunuyor. Koalisyon görüşmelerinin bugün başlaması bekleniyor.

Nisan ayında Kiev Hükümeti’ne karşı ayaklanma başlatan Doğu Ukrayna’daki isyancı liderlerse kendi seçimlerini 2 Kasım’da yapacaklarını duyuruyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG