Erişilebilirlik

Ukrayna'da Paskalya Ateşkesi Bozuldu


Rusya Ukrayna’nın doğusunda Paskalya ateşkes anlaşmasını bozan silahlı çatışmayı öfke ve üzüntüyle karşıladığını bildirdi. Ukraynalı yetkililer ise olayın ayrıntılarının tam olarak bilinmediğini söylüyor.

Yetkililere göre Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki bir güvenlik noktasında çıkan çatışmada bir kişi öldü. Bazı haberlerde ayrılıkçılar dahil dört kişinin öldüğü önesürülüyor.

Rusya yaptığı açıklamada saldırının Kiev hükümetinin aşırı milliyetçi silahlı grupları silahsızlandırmadaki isteksizliğini kanıtladığını belirtti. Moskova Kiev’den aşırı grupları silahsızlandırmak için harekete geçmesini istedi.
Ancak saldırıyı düzenlemekle suçlanan Ukraynalı grup olayla ilişkisi olmadığını önesürerek Rus özel kuvvetlerini suçladı.

Rusya yanlısı militanların kontrolündeki Slavyansk kenti yakınlarında meydana gelen çatışmadan birkaç saat önce Ukrayna hükümeti ayrılıkçı militanlara karşı operasyonlara ara verdiğini açıklamıştı.
Ukrayna Dışişleri Bakanı Andrii Deşçitsiya, Paskalya nedeniyle haftasonu verilecek aranın aynı zamanda Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Örgütü (AGİT) denetçilerine organize olmaları için zaman tanıyacağını bildirmişti.

AGİT Mart ayında Ukrayna’da güvenlik ve insan hakları durumunu incelemek amacıyla gözlemcilerini ülkeye göndermiş bulunuyor. AGİT yetkilileri ayrıca Ukrayna’da taraflar arasında diyalog sağlamaya çalışıyor.

Kiev’de bulunan Amerika’nın Sesi muhabiri, Ukrayna Dışişleri Bakanı Deşçitsiya’nın açıklama yapmadan önce AGİT yetkilileri, Avrupa Birliği, Amerika ve Rus büyükelçileriyle bir araya geldiğini açıkladı.

Ukrayna’nın doğusundaki birçok kentte devlet binaları, Rusya yanlısı silahlı militanların işgali altında bulunuyor. Ukrayna hükümeti bu binaları geri almak için operasyon başlattığını açıklamıştı.

Öte yandan Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Rusya ve Batı arasındaki ilişkilerin normalleşme sürecinin hiçbir şeyden etkilenmemesi gerektiğini açıkladı.

Ukrayna kriziyle birlikte ilişkilerin Soğuk Savaş’tan bu yana en düşük düzeye inmesini değerlendiren Rusya Cumhurbaşkanı, ilişkilerin korunmasının yalnızca kendi ülkesine değil, Batı’nın tavrına da bağlı olduğunu bildirdi. Putin konuyla ilgili görüşlerini, devlet televizyonuna verdiği bir demeç sırasında açıkladı.

Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov da, Ukrayna’daki istikrarsızlığa müdahale olasılığına karşı sınıra ek birlik yığdıklarını açıkladı. Rusya sürekli sınırdaki birliklerin tatbikat amacıyla tutulduğunu savunmuştu.

Bu arada Obama yönetimi, Rusya’nın önceki gün Ukrayna konusunda varılan uluslararası anlaşmaya uymaması ya da birliklerinin Ukrayna sınırını geçmesi durumunda, bu ülkeye yeni yaptırım uygulayacağı uyarısında bulundu.

Ukrayna, Rusya, Amerika ve Avrupa birliği temsilcileri Perşembe günü gerginliği azaltacak bir anlaşmaya varmıştı. Anlaşma, işgalcilerin devlet binalarından çekilme ve silahlarını teslim etmeleri karşılığında affedilmesini öngörüyor.

Ancak binalarda işgali sürdüren bazı militanlar Ukrayna hükümeti istifa edinceye kadar binalardan çıkmayacaklarını söylüyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG