Erişilebilirlik

Ukrayna’da Anlaşmaya Rağmen İşgaller Sürüyor


Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jen Psaki, militanların işgal ettikleri binalardan çekilme çağrısı yapması için Rusya'yı sorumluluğa çağırdı.

Psaki, Rusya'nın Ukrayna'daki gerginliği hafifletecek adımlar atmaması ve dün varılan anlaşmaya uymaması durumunda bunun sonuçları olacağı uyarısında bulundu.

Militanların lideri Denis Puşilin, dünkü anlaşmanın kendi militanlarını bağlamadığını, Ukrayna hükümeti istifa edinceye kadar da eylemlerine devam edeceklerini açıkladı.

Anlaşmaya, Ukrayna, Rusya, Amerika ve Avrupa Birliği yetkilileri arasındaki görüşmenin ardından varılmıştı. Anlaşma karşılığında işgal edilen binaların tahliye edilmesi ve militanların silahsızlandırılması çağrısı yapıldı.

Krizi sona erdirmek için yapılan anlaşmada bazı somut kazanımlar elde edildiği bildiriliyor, ancak Rusya’nın anlaşmaya uyup uymayacağı konusunda hala kuşkular var.

Başkan Barack Obama, Rusya’nın anlaşma koşullarına uymama olasılığını göz önünde bulundurarak, bu ülkeye yönelik yaptırım hazırlıklarının süreceğini bildirdi.

Tarafların vardığı anlaşma uyarınca, işgal altındaki binaları boşaltan ve silahlarını teslim eden eylemcilere af sağlandı. Ancak cinayet suçu işleyenler af kapsamının dışında tutulacak.

Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk, Parlamento’da yaptıkları açıklamada anlaşmaya uyacaklarını açıkladı.

Yedi maddelik anlaşma, Rusya’yı Ukrayna sınırına yığdığı 40 bin askerini geri çekmeye zorlamıyor. Ayrıca anlaşmada Rusya’nın Kırım’ı işgaline de değinilmiyor ve Moskova, Kiev’deki geçici hükümetle doğrudan temasa girmeye de zorlanmıyor.

Gerilimi azaltmayı hedefleyen anlaşmanın uygulanıp uygulanmadığı, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Örgütü tarafından denetlenecek.

Cenevre’de yapılan görüşmelerin ardından ayrı bir açıklama yapan Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, anlaşma taraflarının tüm Ukraynalıların haklarının korunması için kapsamlı bir diyalog süreci oluşturma yönünde çalışacaklarını bildirdi.

Moskova, son birkaç haftadır devam eden krizde sürekli olarak Ukrayna’da yaşayan Rusça konuşan azınlığın hamiliğini üstlenmekte ısrar ediyordu. Rusya, Ukrayna hükümetini Rusça konuşan azınlığa ve Yahudilere karşı faşist politikalar yürütmekle suçluyor.

Rusya yanlısı silahlı militanlar Ukrayna’nın doğusunda birçok devlet binasını işgal etti. Ukrayna ordusu binaları geri almak amacıyla operasyonlar başlatmış olsa da, çatışmaya girildiği yönünde haber alınamadı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG