Erişilebilirlik

Ukrayna 'Paskalya Molası' Verdi


Ukrayna Dışişleri Bakanı Andrii Deşçitsiya, haftasonu verilecek aranın aynı zamanda Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Örgütü (AGİT) denetçilerine organize olmaları için zaman tanıyacağını bildirdi. AGİT Mart ayında Ukrayna’da güvenlik ve insan hakları durumunu incelemek amacıyla gözlemcilerini ülkeye göndermişti. AGİT yetkilileri ayrıca Ukrayna’da taraflar arasında diyalog sağlamaya çalışıyor.

Kiev’de bulunan Amerika’nın Sesi muhabiri, Ukrayna Dışişleri Bakanı Deşçitsiya’nın açıklama yapmadan önce AGİT yetkilileri, Avrupa Birliği, Amerika ve Rus büyükelçileriyle bir araya geldiğini açıkladı.

Ukrayna’nın doğusundaki birçok kentte devlet binaları, Rusya yanlısı silahlı militanların işgali altında bulunuyor. Ukrayna hükümeti bu binaları geri almak için operasyon başlattığını açıklamıştı.

Öte yandan Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Rusya ve Batı arasındaki ilişkilerin normalleşme sürecinin hiçbir şeyden etkilenmemesi gerektiğini açıkladı.

Putin: ‘Suç bizim değil’

Ukrayna kriziyle birlikte ilişkilerin Soğuk Savaş’tan bu yana en düşük düzeye inmesini değerlendiren Rusya Cumhurbaşkanı, ilişkilerin korunmasının yalnızca kendi ülkesine değil, Batı’nın tavrına da bağlı olduğunu bildirdi. Putin konuyla ilgili görüşlerini, devlet televizyonuna verdiği bir demeç sırasında açıkladı.

Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov da, Ukrayna’daki istikrarsızlığa müdahale olasılığına karşı sınıra ek birlik yığdıklarını açıkladı. Rusya sürekli sınırdaki birliklerin tatbikat amacıyla tutulduğunu savunmuştu.

Obama yönetimi Rusya’ya yeni yaptırımlarla tehdit ediyor

Obama yönetimi, Rusya’nın önceki gün Ukrayna konusunda varılan uluslararası anlaşmaya uymaması ya da birliklerinin Ukrayna sınırını geçmesi durumunda, bu ülkeye yeni yaptırım uygulayacağı uyarısında bulundu.

Ukrayna, Rusya, Amerika ve Avrupa birliği temsilcileri Perşembe günü gerginliği azaltacak bir anlaşmaya varmıştı. Anlaşma, işgalcilerin devlet binalarından çekilme ve silahlarını teslim etmeleri karşılığında affedilmesini öngörüyor. Ancak binalarda işgali sürdüren bazı militanlar Ukrayna hükümeti istifa edinceye kadar binalardan çıkmayacaklarını söylüyor.

Batılı liderler de Rusya’nın anlaşma koşullarına uyacağından kuşku duyuyor.

Obama’nın Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice, Rusya’nın yükümlülüklerini yerine getirmemesi durumunda, Amerika ve müttefiklerinin yeni yaptırımları yürürlüğe koyma konusunda “hazır beklediğini” bildirdi.

Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jen Psaki de dünkü basın brifinginde, Rusya yanlısı militanları Ukrayna’nın doğusunda işgal ettiği devlet binalarından çekilmeleri konusundaki ikna sorumluluğunun Moskova’ya düştüğünü açıklamıştı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG