Erişilebilirlik

'Ukrayna Ordusu Hala Zaferden Uzak'


'Ukrayna Ordusu Hala Zaferden Uzak'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00

Ukrayna ordusu, Rusya yanlısı ayrılıkçıların ele geçirdikleri bölgelerde güçleniyor. Ancak bölgede bulunan Amerika’nın Sesi’nden Gabe Joselow, cephe önlerinden gönderdiği haberde Ukrayna ordusunun tam bir zafer ilan etmesinin kolay olmayacağını bildiriyor

Ukrayna’nın doğusundaki bir kontrol noktasında askerler, ayrılıkçılarla işbirliği yaptıklarından şüphelendikleri iki kişiyi durduruyor.

Bu, Donetsk bölgesindeki Debaltseve’nin kavşak noktalarında sıradan bir durum. Bölge Temmuz sonunda Ukrayna ordusunun eline geçti.

Askerler, komşu Luhansk’tan gelen her aracı kontrol ediyor. Bölgede, ayrılıkçılara destek büyük.

Yardım kuruluşları binlerce sivilin çapraz ateşe maruz kaldığını ve elektrik, su ve temel ürünler olmadan yaşadığını bildiriyor.

Ukraynalı asker Dima, birçok Luhansklı’nın bölgeden kaçtığını görmüş:

“Benim gördüğüm birçok sivil, bölgeden kaçmaya çalışıyor. Birçok sivilin evi tahrip oldu. Bu yoksul insanlar topraklarında barış istiyor ve bu gerçekten tüm ülke için çok acı bir durum.”

Ukrayna, ayrılıkçıların son kalelerine yaklaşıldığını bildirdi. Ancak, Rusya’nın ayrılıkçılara silah sağlamaya devam ettiği haberleri bunun kolay bir zafer olmayacağına işaret ediyor.

Askerler, bu mevziden çekilen ayaklanmacıların iyi silahlandığını söylüyor. Bu benzin istasyonunun uğradığı tahribat ve bölgede uzaktan kumandalı mayınların bulunması da bunu gösteriyor.

İsmini vermek istemeyen mayın temizleme birliğinden sorumlu bu asker ordunun da kendi teknolojisini kullandığını söylüyor:

“Ukrayna ordusunun elinde Irak’taki gibi sinyalleri bloke eden aygıtlar var. Frekans bozan bu aygıtlar frekans yelpazesini tamamen bloke ediyor ve uzaktan kumandalı patlayıcıları etkisizleştiriyor.”

Ordunun elinde başka yöntemler de var.

İki ayrılıkçı, kontrol noktasında telsiz konuşmalarının dinlenmesi sayesinde ele geçirilmiş.

Ukraynalı asker: “Bulundukları noktayı elektronik sinyallerden belirliyoruz, ne yaptıklarını izliyoruz ve konuşmalardan yararlı bilgi elde edebilir miyiz ona karar veriyoruz.”

Ayrılıkçıların güçlü olduğu ve krizin başladığı Mayıs ayından bu yana ağır çatışmalara sahne olan Donetsk’i kuşatan Ukrayna ordusu için istihbarat çok önemli.

Rusya ayrılıkçıları desteklediğini reddederken, bölgedeki yetkililer Luhanks çevresine Rus askeri teçhizat girişinin arttığını bildiriyor.

Bölgede silahlanma arttıkça, uzun süredir devam eden çatışmalarda zafer, çok daha ağır silahlar kullanılmasını gerektirebilir.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG