Erişilebilirlik

'Ukrayna Krizi Geri Dönülmez Aşamaya Geliyor'


Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso (sağda), Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko'yla Brüksel'de bir araya geldi
Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso (sağda), Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko'yla Brüksel'de bir araya geldi

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Ukrayna krizinin “geri dönülmez bir aşamaya” geldiği uyarısında bulundu.

Diğer Avrupa Birliği liderleriyle birlikte Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’yla Brüksel’de bir araya gelen Barroso, Avrupa’nın Ukraynalı ayrılıkçıları destekleyen Moskova’ya yeni yaptırımlar uygulamaya hazır olduğunu açıkladı. Barroso bununla birlikte “siyasi çözüm için kapının hala açık olduğu” mesajı verdi.

Poroşenko’nun AB liderleriyle yaptığı görüşmeler, Rusya yanlısı ayrılıkçıların son bir hafta içinde – muhtemelen Moskova’nın da desteğiyle – edindiği toprak kazanımlarını izliyor.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Moskova’nın Ukraynalı ayrılıkçılara desteğini kırmak amacıyla bu ülkeye yeni yaptırım önerisinde bulundu. Ukrayna Cumhurbaşkanı Poroşenko ise karşı karşıya kaldıkları baskıların, yakın gelecekte Avrupa’yı da etkileyebileceği uyarısında bulundu.

Ukrayna Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Andriy Lysenko, Rusya yanlısı ayrılıkçıların baskılarını giderek arttırdığını, bundan dolayı da ordunun doğudaki bazı kentlerden geri çekilmek zorunda kaldığını bildirdi.

Ukrayna ordusu bir Su-25 jetinin Rus füzesiyle düşürüldüğünü bildirdi. Vurulan uçağın pilotu uçak düşmeden atlamayı başardı.

Öte yandan topraklarında üçüncü cephe açılan Ukrayna NATO’ya tam üyelik başvurusunda bulunacağını bildirdi.

Rusya’dan destek alan isyancılar, birkaç gün önce Novoazovsk kentini ele geçirmişti.

Batı’nın Moskova yanlısı ayrılıkçılara destek vermekle suçladığı Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, buna karşılık Ukrayna hükümetini ülkenin doğusundaki muhalifleri ezmekle suçladı. Putin ayrıca, Ukrayna’nın ayrılıkçılara son müdahalesini, İkinci Dünya Savaşı’nda Nazi Almanyası’nın Sovyetler Birliği’ni işgaline benzetti.

NATO’nun tahminlerine göre bin kadar Rus askeri, Ukrayna topraklarına girmiş durumda. Yaklaşık 5 bin kadar Rus askerinin de sınırda bekletildiği bildiriliyor.

Rusya Ukrayna’ya asker gönderdiği ya da ayrılıkçılara destek verdiği iddialarını yalanlıyor.

Başkan Barack Obama önümüzdeki günlerde Galler’deki NATO zirvesine katılacak. Zirvede gündemin Rusya’nın Ukrayna’daki askeri faaliyetlerine odaklanması bekleniyor.

STÜDYO VOA

ABD’de düşmeyen enflasyon FED’e faiz indirtmedi – 1 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:30:56 0:00
XS
SM
MD
LG