Erişilebilirlik

Ucuz Güneş Enerjisi Mümkün mü?


Ucuz Güneş Enerjisi Mümkün mü?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:06 0:00

Uzun süreli ve pahalı bir deneysel aşamadan sonra güneş enerjisi artık günlük yaşamın bir parçası olmaya hazır gibi görünüyor. Bunda, hem gelişen teknoloji hem de geleneksel enerji kaynaklarının maliyetinin artması etkili oldu

Uzun süreli ve pahalı bir deneysel aşamadan sonra güneş enerjisi artık günlük yaşamın bir parçası olmaya hazır gibi görünüyor. Bunda, hem gelişen teknoloji hem de geleneksel enerji kaynaklarının maliyetinin artması etkili oldu. Ancak yine de sorunlar yok değil.

John Desmarteau, güneş enerjisine geçmek için en az 10 yıl beklemiş, ama şimdi halinden memnun. Emekli bir doktor olan John, artık kullandığı elektriğin %15’ini güneş panellerinden elde ediyor. Bu sayede 200 ağacı da kurtarmış: “Nisan ve Mayıs aylarında sadece güneş panellerinden elde ettiğimiz elektriği kullandık.”

Çatıdaki 39 güneş paneli, klimanın tam zamanlı olarak çalıştığı zamanlarda bile John’ın elektrik ihtiyacının üç katını üretmiş. Güneş panelleri üreten şirketler, yeni teknoloji sayesinde düşen maliyetlerin işleri kolaylaştırdığını söylüyor: “Ülkenin doğu veya batı kıyısında yaşıyorsanız, çok makul fiyatlarla güneş panelleri kiralayabilirsiniz. Satın almanıza bile gerek yok.”

Kömür gibi çevreyi kirleten kaynaklardan elde edilen elektrik hala güneş enerjisinden ucuz. Ancak Rocky Mountain Enstitüsü gibi kuruluşlar bunun da yavaş yavaş değiştiğini söylüyor. Enstitü uzmanlarından Jon Creyts skype aracılığıyla konuştu: “Yaptığımız araştırmalara göre California, Arizona, New Mexico, Colorado ve Utah gibi eyaletlerde yaşayanlar 10 yıl içinde daha ucuza güneş enerjisi kullanabilecek. Aynı şekilde doğu kıyısında yaşayanların %90’ı da bu sürede daha ucuza güneş enerjisi elde edebilecek.

Bazıları ise 10 yıl beklemeye niyetli değil. Washington’daki American Üniversitesi, güneş enerjisine geçiyor. Okulun mali işler koordinatörü enerji masraflarının büyük ölçüde azalacağını söylüyor: “Hesaplamalarımıza göre, her yıl yeşil enerji kullanımımız %5 artsa 14 milyon dolar tasarruf etmiş olacağız.”

Bazı yatırım şirketleri, güneş enerjisinin payının gelecekte daha da artacağını düşünerek geleneksel enerji şirketlerinin kredi derecelerini düşürdü. Ama Andrew Ricci gibi enerji sektörü uzmanları bu ihtimalin abartıldığı görüşünde: “Tüm enerji talebine bakarsak, güneş enerjisi bence hala denizde bir damla gibi.”

Her ne kadar güneş panelleri, dünya enerji üretiminin çok küçük bir yüzdesini oluştursa da, iklim değişikliğiyle ilgili kaygılar nedeniyle tüketicilerin giderek artan bir oranda bu alternatif kaynağa yöneleceği tahmin ediliyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG