Erişilebilirlik

'Uçuşa Yasak Bölge Konusunda Değişmedik'


Jen Psaki
Jen Psaki

Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun BBC’ye verdiği demeçte sözünü ettiği “uçuşa yasak bölge” açıklamasına, Washington’un bu konudaki “tutumunun değişmediği” şeklinde yanıt verdi

Başbakan Ahmet Davutoğlu BBC’ye verdiği demeçte, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde uçuşa yasak bölge talebinin görüşmelerde “zemin kazandığını” söylemişti. Günlük basın brifinginde konuşan Psaki ise, “Son birkaç haftadan bu yana Türk yetkililerle onların önerileri, istekleri konusunda görüşmelere devam ediyoruz. Geçmişte olduğu gibi bazı kaygılarımız var. Bundan dolayı pozisyonumuz değişmedi” diye konuştu.

Psaki basın toplantısında Suriye’deki gelişmeler, Peşmergeler’in Kobani’ye nakli, Amerika’nın ılımlı Suriye muhalefetine eğitim ve teçhizat sağlama programı ve Türkiye’nin koalisyona desteği ile ilgili sorulara cevap verdi.

Jen Psaki, peşmerge güçlerinin Kobani’ye nakliyle ilgili olarak bir süredir Türkiye ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi ile işbirliği içinde olduklarını belirtti.

Sözcü, PYD liderinin Kobani’de daha fazla savaşçıya ve havadan atılan hafif silahlara değil, ağır silahlara gereksinim olduğu yorumuyla ilgili olarak da Amerika’nın bu konudaki tavrının değişmediğini belirtti. Psaki, bölgeye varacak olan 160 peşmergenin işgal altında olan Kobani’de savaşın seyrini değiştirip değiştiremeyeceği sorusuna yönelik olarak da, Türkiye’nin mültecilerin sınırdan geçmesine izin verdiğine ve bölgede bir ortakla çalışmanın önemine dikkat çekti ancak takviye Peşmerge güçlerinin savaşın seyrine nasıl etki edeceğiyle ilgili tahmin yürütmekten kaçındı.

Başbakan Davutoğlu’nun, koalisyondan başka bir ülkenin Suriye’ye asker sokmaması durumunda Türkiye’nin de asker göndermeyeceği yorumu üstüne sorulan “Amerika Türkiye’den böyle bir eylem bekliyor mu?” sorusunu yanıtlayan sözcü, Türkiye’nin son iki haftadır koalisyona katkıda önemli rol üstlendiğini söylemekle yetindi. Psaki, verilen desteğin askeri alanla sınırlı olmadığını, Türkiye’nin mali denetimler, gözetim, yabancı savaşçıların engellenmesi ve terör karşıtı mesajlar üzerinde çalıştığını belirtti.

Biz gazetecinin “Ilımlı muhaliflerin kim olduğunu açık bir biçimde anlayamıyoruz, bu güçlerin askeri etkinliği nedir,” sorusuna cevap veren Dışişleri sözcüsü Psaki, eğitim ve teçhizat programının muhaliflerin askeri yeteneklerini arttırmasını beklediklerini belirtti ancak Suriye’de çözüm yolunun askeri değil siyasi olduğunun altını çizdi.

‘PKK terörist örgüt listesinde’

ABD’nin PKK ile ilişkisini nasıl değerlendirdiği konusunda gelen bir soruya yanıt veren Psaki, PKK’nın terörist örgüt listesindeki yerini koruduğunu belirtti. Sözcü, “PKK’nın listeden çıkarılması olasılığı var mı?” sorusuna da sözcü “Eğer böyle bir tartışma varsa bile, bunu podyumdan cevaplamam,” diyerek cevap verdi.

IŞİD’in omuzdan atılabilir uçaksavar füzelerine ve kimyasal silahlara sahip olup olmadığı, Amerika’nın bu konuyla ilgili ne bilgiye sahip olduğu sorulan Psaki, bu konuların incelendiğini ancak henüz bir gelişme olmadığını söyledi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG