Erişilebilirlik

“Uçuşa Yasak Bölge ABD Gündeminde Değil”


A man looks at a memorial panel for the victims of the March 22 attacks at the entrance of the Maelbeek-Maalbeek subway station in Brussels, Belgium.
A man looks at a memorial panel for the victims of the March 22 attacks at the entrance of the Maelbeek-Maalbeek subway station in Brussels, Belgium.

Amerika Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın haftasonunda yapacağı Türkiye ziyaretinde gündeme getireceği konular belli oldu; Beyaz Saray, Suriye üzerinde uçuşa yasak bölgenin ABD’nin gündeminde olmadığını tekrarladı

Beyaz Saray kaynaklarından yapılan açıklamaya göre ABD başkan Yardımcısı Joe Biden’ın 21 Kasım Cuma akşamı Ukrayna’dan İstanbul’a geçmesi planlanıyor.

Cuma akşamı Başbakan Ahmet Davutoğlu ile bir çalışma yemeği yemesi planlanan Biden’ın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la Atlantic Konseyi’nin enerji ve ekonomi zirvesinde bir araya gelmesi bekleniyor.

Ziyaret öncesinde Beyaz Saray, Biden’ın gezisiyle ilgili olarak basın mensuplarını bilgilendirdi. Biden’ın Türk yetkililerle yapacağı ikili görüşmelerin en öne çıkan maddesi IŞİD’le mücadele. Türkiye’nin IŞİD’le mücadele için kurulan uluslararası koalisyona çok yarar sağlayan bir müttefik olduğu Amerikalı yetkililer tarafından her fırsatta dile getiriliyor.

Amerikan hükümet kaynaklarından yapılan açıklamada, Türkiye’nin başından beri savunduğu Suriye’nin kuzeyinde ‘uçuşa yasak ve güvenli bölge oluşturulması’ önerisiyle ilgili bir soru üzerine “şu an itibariyle uçuşa yasak ve güvenli bölge başlıklarının Amerika’nın gündeminde olmadığı” ifade edildi.

Beyaz Saray yetkilisine Biden’ın bu ziyaretinin Türkiye ile ilişkileri “onarma” amacı taşıyıp taşımadığı da soruldu ancak “ABD’nin Türkiye ile ilişkilerinde böyle bir ihtiyaç olmadığı, iki ülke ilişkilerinin profesyonel olarak sürdüğü ve iyi bir konumda olduğu” bildirildi.

ABD Başkan Yardımcısı Biden 2 Ekim tarihinde Harvard Üniversitesi’nde yaptığı konuşmada Türk hükümetini IŞİD’e yardım etmekle suçlamış ve daha sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan özür dilediği açıklanmıştı.

Beyaz Saray kaynaklarınca, ABD Başkan Yardımcısı’nın İstanbul ziyareti sırasında ‘Checks and Balances Network’ adlı düşünce kuruluşu temsilcileriyle bir görüşme yapacağı ve Fener Rum Patriği Bartholomeos'u ziyaret edeceği de bildirildi.

  • 16x9 Image

    Mehtap Çolak Yılmaz

    Mehtap Çolak Yılmaz, 1997 yılında Star Haber’de başladığı televizyon haberciliğine, 2000 yılında ATV Haber’le devam etti. Avrupa ve Ortadoğu başta olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde haber takip etti, söyleşiler ve canlı yayınlar yaptı. 2003 yılında iki ay boyunca Irak’ın işgalini Bağdat ve Kuzey Irak’tan takip etti. 2005 yılında  ATV Haber Washington Temsilcisi olarak mesleğine Amerika’da devam eden Yılmaz, 2012 yılından bu yana da Amerika’nın Sesi’nde çalışıyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG