Erişilebilirlik

Uçak Kazası Havacılık Sektörünü Sarstı


Uçak Kazası Havacılık Sektörünü Sarstı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00

Germanwings havayolu uçağının yardımcı pilotunun uçağı kasten düşürdüğü yolundaki açıklamalar, uçak yolculuğunun tehlikelerini yeniden gündeme getirdi. Uzmanlara göre, uçak yolculuğu aslında güvenli ancak bu kaza uygulamaların yetersiz olduğunu ortaya koyuyor

Germanwings havayolu uçağının yardımcı pilotunun uçağı kasten düşürdüğü düşünülüyor. Geçen Salı Barcelona-Düsseldorf seferini yaparken düşen uçağın yaşadığı kaza, havacılık sektöründe yoğun bir tartışma başlattı.

Alman yetkililer geçtiğimiz hafta Airbus 320 uçağını Fransız Alpleri’ne çarptırarak 150 kişinin ölümüne neden olan 27 yaşındaki ikinci pilotun Frankfurt’taki dairesinde arama yaptı.

Markus Niesczery, “Fransız yetkililer burada ne arıyor olabileceğimize dair bilgi vermedi. Aramanın bize, en azından uçağın niye düştüğü ya da hangi nedenle düşürüldüğüyle ilgili bir fikir vermesini umuyoruz” şeklinde konuştu.

Uçuş kayıtları Lubitz’in büyük olasılıkla uçağın pilotunu kokpitin dışında bıraktığını ve uçağı kasten dağa çarptırdığını ortaya koyuyor. Soruşturma şimdilik Lubitz’in bir süre boyunca depresyon geçirdiğini ve bunun da uçuş eğitimine 6 ay ara vermesine neden olduğunu ortaya çıkardı. Lubitz, eğitimine başlamadan öncefiziksel ve psikolojik testleri başarıyla tamamlamış.

Uzmanlara göre, bu kaza uygulamaların yetersiz olduğunu ortaya koyuyor.

Harald Stocker, “Beceri testlerinin değişmesi gerekecek. Psikolojik bölümlerin genişletilmesi şart. En önemlisi de pilotların meslekleri dışında şimdiye kadar olmayan bir biçimde psikolojik destek alması gerekecek. Yıllık sağlık kontrollarındapsikolojik durum değerlendirilmesi yapılacak ve hayatlarında bir kriz durumu, endişe olup olmadığı ve dış faktörlerin baskı unsuru olup olmadığı araştırılacak. Pilotlar da meslektaşlarına nasıl olduklarını, kendilerini dışlanmış hissedip hissetmediklerini ya da işyerinde ayrımcılığa uğrayıp uğramadıklarını soracak” diyor.

Alman havacılık uzmanı Harald Stocker, uçağın kasıtlı olarak düşürülmesinin, havacılık sektörüne 11 Eylül saldırıları kadar etki yapacağını belirtiyor: “Şimdiye dek ticari pilotların intihara meyilli olmadığını öngördük ve sorumlu bir biçimde uçacaklarını düşündük. Şimdi ise pilotların intihar eğilimi olmasının uçaktaki 150 kişiyi öldürebileceğini gördük.”

2011’den sonra uygulanmaya başlanan güvenlik kuralları pilotların kendilerini kokpite kilitleyerek teröristlerin uçağı kaçırmalarını engellemelerine olanak sağlıyor. Stocker bu uygulamanın büyük olasılıkla süreceğini, ancak yeni güvenlik kurallarının gerekli olduğunu düşünüyor: “Amerika’da bir kural pilotun kokpitte asla yalnız olmamasını gerektiriyor. Eğer yalnızca 2 pilot varsa vebiri kokpiti terk edecekse uçuş görevlilerinden birinin kokpite girmesi gerekiyor ki bu iki kişi birbirlerini destekleyebilsin."

Geçen hafta Almanya, Fransa ve İspanya’da halk kazada ölenleri andı. Bazıları kazanın meydana geldiği Fransız Alpleri’ndeki bölgeyi ziyaret etti.

Psikologlar yakınlarını kaybedenler için birinin onları kasten öldürdüğünü bilmenin daha da ağır bir yük oluşturacağını söylüyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG