Erişilebilirlik

Uçağı Yardımcı Pilot Kasten Düşürdü


Andreas Lubitz'in evinin önü, Duesseldorf, Almanya.
Andreas Lubitz'in evinin önü, Duesseldorf, Almanya.

28 yaşındaki ikinci pilot Andreas Lubitz'in pilot dışardayken kabini kilitlediğini ve daha sonra uçağın irtifasını saatte 700 kilometre hızla düşürerek güneydoğu Fransa'nın karlı dağlara çarptırdığı açıklandı. Almanya Başbakanı Merkel olayı "akıl almaz bir trajedi" olarak tanımladı

Barselona-Düsseldorf seferini yaparken Fransa’nın güneyinde düşen Germanwings uçağıyla ilgili yapılan yeni açıklamalar Almanya’da tam anlamıyla şok etkisi yarattı.

Uçağın düştüğü esnada kokpitte sadece yardımcı pilotun olduğu ve uçağı bilerek düşürdüğü, böylece intihar girişiminde bulunduğu ortaya çıktı. Olayı inceleyen Fransız savcı Brice Robin’in uçağın kara kutusundaki kayıtlardan yola çıkarak yaptığı açıklamalara göre, toplam 150 kişiye mezar olan uçağın ikinci pilotu Andreas Lubitz, kaptan pilotun kokpitden çıktığı bir anda, kapıyı içeriden kilitledi. 28 yaşındaki Lubitz uçağı iniş moduna alırken, kaptan pilot kapıyı kırarak açmaya ve içeriye girmeye çalıştı.

Bu sırada kokpitte bulunan diğer pilot herhangi bir tepki vermedi. Savcının açıklamalarına göre, uçağın düşme anına kadar yardımcı pilotun nefes alış verişleri duyuluyor ve imkanı olduğu halde acil yardım düğmesine basmadığı dikkat çekiyor.

Fransız savcı bu durumu yardımcı kaptanın uçağı bilerek düşürdüğü ve böylece intihar girişiminde bulunduğu şeklinde yorumladı. Son bilgilere göre 75 Alman vatandaşının yaşamını yitirdiği uçak kazası bu haber sonrasında yeni ve trajik bir boyut kazandı.

Olayı ‚akıl almaz ve sonsuz bir trajedi‘ olarak tanımlayan Almanya Başbakanı Angela Merkel, yardımcı pilotun uçağı kasten düşürmesinin ortaya çıkması sonucu olayda yakınlarını kaybedenlerin acısının katlandığını ifade etti. Merkel Alman yetkililerin Fransız ve İspanyol meslektaşları ile ortak çalışarak olayın tüm detaylarını ortaya çıkararak, kamuoyu ile paylaşacaklarını da söyledi.

Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, Lufthansa ve Germanwings’in kendi güvenlik kontrolleri sonucuna göre, söz konusu pilotun herhangi bir terör arka planı olduğuna dair hiçbir işaret olmadığını söyledi. Ulaştırma Bakanı Alexander Dobrindt de diğer karakutuların bulunmasıyla olayla ilgili yeni ayrıntıların ortaya çıkabileceğini söyledi.

Lufthansa Yönetim Kurulu Başkanı Carsten Spohr ise, Andreas Lubitz ile ilgili bilgilerin ve pilotun uçağı bilinçli olarak düşürmüş olabileceği ihtimalinin kendisini şoke ettiğini açıkladı. Spohr, uçak seyahat yüksekliğine ulaşana kadar kokpitteki tüm uygulamaların ve iletişimin yönetmeliklere uygun şekilde olduğunu da açıkladı. Germanwings’in bağlı bulunduğu Lufthansa’nın şefi, 11 Eylül saldırılarının ardından kokpit kapısının içeriden her zaman, dışarıdan ise sadece bir kod yardımıyla açılabildiğini, kokpit kapısının içeriden kilitli konumuna getirilebilmesi sonrasında beş dakika boyunca kapının dışarıdan açılmasınının engellendiğini açıkladı. Spohr, kazada hayatını kaybeden yolcuların yakınlarına tazminat ödeyeceklerini de belirtti.

Alman gazetelerinde çıkan haberlere göre, Andreas Lubitz, Ren Palatina eyaletindeki Montabaur kasabasında yaşıyordu. 2008 yılında Lufthansa'nın Bremen'deki pilot okulunda eğitime başlayan Lubitz, 2013 yılında Germanwings havayollarında göreve başladığından bu yana, 630 saat uçuş yaptı.

Öte yandan uçak kazasında hayatında kaybedenler Alman Federal Meclisi'nde de saygı duruşu ile anıldı. Milletvekillerinin bir dakikalık saygı duruşunun ardından konuşan Meclis Başkanı Norbert Lammert, ölenlerin yakınlarına Almanya adına başsağlığı diledi. Kazada, uçakta bulunan 150 kişinin tamamı hayatını kaybetti. Ölenler arasında 75 Alman ve 49 İspanyol'un yanı sıra farklı devletlerin vatandaşlar bulunuyor. Kazada Türkiye kökenli Alman vatandaşı 50 yaşındaki Muradiye Lohman adlı kadın da hayatını kaybetti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG