Erişilebilirlik

Üç Farklı Yakıt Aynı Araçta


Üç Farklı Yakıt Aynı Araçta
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:18 0:00

20’inci yüzyılın başında elektrik, buhar ve benzin, otomobillerde kullanılması düşünülen yakıtlar olarak ön plana çıkmıştı. Bugünlerde arabalar benzin, elektrikli akü ya da her ikisiyle birden çalışıyor

20’inci yüzyılın başında elektrik, buhar ve benzin, otomobillerde kullanılması düşünülen yakıtlar olarak ön plana çıkmıştı. Bugünlerde arabalar benzin, elektrikli akü ya da her ikisiyle birden çalışıyor. Amerika’nın Sesi’nden Deyane Moses haberinde güneş enerjisiyle çalışan ve henüz prototip aşamasındaki bir otomobili inceledi.

Bu araç sıradan bir hibrid ototmobil değil.

Mike Tinskey, “Üç farklı yakıtla; hem elektrik, hem benzin hem de güneş enerjisiyle çalışıyor.

Otomotiv sektörü yöneticisi Mike Tinskey bu modelin sürdürülebilir taşımacılığın geleceği olabileceğini söylüyor. Tinskey panellerin güneş enerjisini nasıl topladığını anlatıyor: “Bunu bir garaj gibi düşünün. Araç sundurmanın altında park ediyor ve güneş enerjisi bu büyüteçten geçiyor. Her güne tam aküyle başlıyorsunuz. Bu da elektrik enerjisiyle 34 km gitmek demek. Ücretsiz, temiz ve güneşten alınan enerjiyle.”

Otomobil üreticileri daha önce de güneş enerjisinden yararlanmıştı. Ancak güneş panelleri ya klima gibi aksesuarlarda kullanılmıştı ya da pratik olmayan deneysel araçların üretimine yol açmıştı. Leslie Kendall otomotiv sektörü tarihçisi: “Aerodinamikliği sağlamak için araçların çok hafif olmaları gerekiyordu. Enerjiyi çok verimli kullanmaları gerekliydi ve pratik değillerdi. Ama şimdi karşımızda pratik, modern ve günlük yaşamda kullanabileceğiniz bir otomobil var. Yüzde yüz güneş enerjisiyle çalışmıyor, ama o yolda önemli bir adım.”

Aracın seri üretimine geçilmeden önce hala birkaç sorunun çözülmesi gerekiyor. Bunlardan biri de aracın sundurmanın altındayken nasıl soğutulacağı… Ve de araç şarj olurken insanların sundurmanın altından geçmesinin nasıl engelleneceği.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG