Erişilebilirlik

Twitter Türk Hükümeti ile Uzlaşma Arıyor


ANKARA -Türkiye'de 15 günlük Twitter'a erişim yasağının ardından ABD'li şirket yetkilileri Ankara'da AKP Hükümeti ile temaslarını sürdürüyor.

Twitter, Türkiye'de Gezi Parkı protestoları ardından yolsuzluk ve rüşvet operasyonuyla ilgili gelişmelerin takip edilmesini sağlayan önemli bir sosyal medya aracı oldu. Buna Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın tepkisi ise sertti. Erdoğan’ın 'kökünü kazayacağız' açıklaması üzerinden 24 saat geçmeden 20 Mart'ta geceyarısı Twitter'e erişim yasağı getirildi.

15 günlük Twitter yasağı, Anayasa Mahkemesi'nin ifade özgürlüğüne aykırı bulduğunu belirttiği 2 Nisan’daki kararı ardından 3 Nisan’da sona erdi. Hükümetin yasaklama gerekçelerinden biri olarak sunduğu vergi meselesi ve Türkiye’de kurumsal temsiliyeti görüşmek içinse, Twitter'ın üst yönetimi Pazartesi günü Ankara'ya geldi. Twitter'ın iki numaralı ismi Colin Crowell ile beraberindeki ekip, Bilgi ve İletişim Teknolojileri (BTK) Başkanı Tayfun Acarer başkanlığındaki heyetle görüştü.

Twitter'in Uluslararası Kamu Politikalarından Sorumlu Başkan Yardımcısı Crowell ve beraberindeki heyet ile dünkü toplantıda, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB), Türkiye’de internet alt yapısını sağlayan Türk Telekom ile Haberleşme Bakanlığı’nın yetkilileri de hazır bulundu. Twitter heyeti, Türkiye'deki internet alanıyla ilgili yasal mevzuat çerçevesinde talepleri dinledi.

Twitter yönetimiyle yapılan toplantıda, neler görüşüldüğüyle ilgili resmi ağızdan ilk açıklama, Başbakan Erdoğan’dan Salı günü geldi. Ancak Erdoğan, Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan'dan bizzat bilgi aldıktan sonra açıklama yapacağını söylemekle yetindi.

Crowell ile beraberindeki ekip Cumhurbaşkanlığı'nı da ziyaret etti. Crowell’ın, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Mayıs 2012'de San Francisco'daki Twitter'ın merkez ofisini ziyaretinde ev sahibi olarak yer aldığı ifade edildi. Bu nedenle Crowell’ın beraberindeki heyetle o zaman tanıştığı Gül'ün danışman kadrosunu Çankaya Köşkü'nde ziyaret ettiği belirtildi. Gül, Twitter'ın yasaklandığı dönemde attığı twit mesajlarıyla yasağı eleştirmesiyle dikkat çekmişti.


Şimşek: Twitter gelir ve kurumsal vergilerini ödemeli

Twitter sorunuyla ilgili olarak Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de vergilendirme boyutunda devreye girdi. “Bizden bir randevu talepleri söz konusu” diyen Şimşek, Twitter heyetiyle bir görüşme yapabileceklerini açıkladı. Şimşek, Twitter gibi sosyal medya siteleriyle ilgili Katma Değer Vergisi (KDV) tahsilinde sorun yaşanmadığını da açıkladı.

KDV'yi internet sitesine reklam verenlerden tahsil ettiklerini kaydeden Şimşek, Twitter'dan gelir ve kurumlar vergilerini ödemesinin talep edildiğini dile getirdi. Şimşek, “Özetle sosyal medya şirketleri, gelir ve kurumlar vergisi ödemiyorlar. Çünkü çifte vergilendirme anlaşmalarına baktığınız zaman yabancı bir mükellefin bir ülkede vergi vermesi için bir iş yerinin veya daimi bir temsilciliğinin olması gerekiyor” dedi. Aksi takdirde bu şirketleri reklam geliri kaybına uğratacak şekilde KDV artışı yapılabileceğini söyleyen Şimşek, “Türkiye'de gelir ettiği halde vergisini ödemiyorsa, vergi kaçırıyorsa, haksız rekabete yol açıyorsa, bu kanun çerçevesinde burada KDV yüzde 18, örnek olarak söylüyorum yüzde 36 olarak uygulanır desek, bu yapılabilir bir şey” diye konuştu.


Kılıçdaroğlu Twitter’dan vergi talebini eleştirdi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise, Twitter'ın vergi talebi gerekçesiyle yasaklanmasını eleştirdi. Aralık ayındaki yolsuzluk ve rüşvet operasyonunda eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın, rüşvet olarak İsviçre malı Patek Philippe marka saat aldığı iddiasını anımsattı. Kılıçdaroğlu, “Twitter'a vergi kaçakçısı diyor. Sen vergi kaçakçısını öğrenmek istiyorsan koluna 700 bin liralık saat takan adama bakacaksın” sözleriyle Başbakan Erdoğan’a seslendi.

Şimdi gözler Twitter'ın Türkiye'de kurumsal olarak temsil edilme konusunda nasıl bir karar vereceğine çevrildi. Twitter Şirketi'nden Türkiye'deki heyetin temaslarını tamamlaması sonrasına yazılı bir açıklama yapılacağı öğrenildi.
  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG