Erişilebilirlik

‘Twitter Değil Akıl Tutulması’


Türkiye’de internet özgürlüğünü savunan Alternatif Bilişim Derneği, seçim öncesi Twitter’in kapatılmasının seçme ve seçilme özgürlüğüne müdahale olduğu eleştirisinde bulundu

Alternatif Bilişim Derneği, Twitter’ın kapatılmasını eleştirdi. Dernek yaptığı yazılı açıklamada, Twitter’ın Türkiye’de kullanıcıların ifade özgürlüğü haklarını kullandıkları çok temel bir mecra haline geldiğini belirterek, kullanıcı yelpazesinin çok geniş olduğuna dikkati çekti. Açıklamada, bu yelpazede cumhurbaşkanı, başbakan, bakanlar, gazeteciler, bürokratlar, milletvekilleri, yazarlar, sanatçılar, sendikacılar ve aktivistlerle, farklı politik görüşlere sahip kişiler, baskı altında olan gruplar ve toplumun her kesiminin yeraldığı belirtildi.

Alternatif Bilişim Derneği’nin açıklamasına göre, geleneksel medyanın hükümet tarafından baskı altında tutulduğu bir ortamda bu Twitter, Facebook, Youtube gibi sosyal medya araçları hayati önem taşıyor.

‘Seçme ve seçilme özgürlüğüne müdahale’

“Sansürsüz şekilde olan biteni takip edebildiğimiz tek yer internettir” denilen açıklamada, özellikle seçim öncesinde Twitter’ın kapatılmasının kabul edilemez olduğu ve ifade özgürlüğünün açık bir ihali olduğu belirtildi.
Seçime giren parti ve adayların yoğun bir şekilde Twitter'i kullandığını hatırlatan Alternatif Bilişim Derneği, bu sayede seçmenlerin adayları yakından takip edebildiğine, dertlerini ifade edip, adayların çözüm önerilerini dinleyebildiğine dikkati çekti.

‘Seçimlerin güvenliğinden kaygılıyız’

Alternatif Bilişim Derneği’nin açıklamasında, seçimlere doğru gergin bir ortamda yaklaşıldığı da gündeme getirildi ve “İnternet, seçim günü yaşanabilecek haksızlıkların, hile girişimlerinin hızlıca duyurulabilmesi ve başta oy sayımı olmak üzere seçim süreçlerinde yurttaş denetimini sağlayacaktır. Böylece seçimlerin güven içinde geçmesinin güvencelerinden birisi olacaktır. Fakat bu engellemeler hem bu olanakları yok etmekte, hem de ortamı daha da gererek güvensizleştirmektedir” denildi.

‘Hukuk, hükümet enstrümanı haline gelmiştir’

Alternatif Bilişim Derneği, hukuka güvenin sarsıldığına da değindiği yazılı açıklamada, “TİB, daha önce bazı mahkeme kararlarını kanunda tanımlı görev alanım değil diyerek uygulamamıştır. Sadece katalog suçlar ile ilgili kapatma yetkim var diyerek reddetmiştir. Ama bazı durumlarda aynı yetkisizlikle bu kararları uygulamıştır. Mahkeme kararlarının aynı keyfiyetle daha önce uygulanmayıp şimdi uygulanıyor olması Başbakan'ın sözlerini hatırlatmıştır: “Twitter, mivıtır köklerini kazıyacağız” şeklinde görüş belirtti.

Derneğin açıklamasında, hükümetin son internet yasası değişiklikleri dahil bir çok düzenleme ve uygulamayı akıl sınırlarını zorladığı ve temel demokratik değerler içinde açıklanamayacak tasarruflarda bulunduğu eleştirisi de yeraldı.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG