Erişilebilirlik

Türklerin Sevgilisi Alman Cumhurbaşkanı Öldü


Cumhurbaşkanı Richard Von Weizsaecker (sağda) 1985 yılında Başbakan Helmut Kohl ile
Cumhurbaşkanı Richard Von Weizsaecker (sağda) 1985 yılında Başbakan Helmut Kohl ile

Birleşik Almanya'nın Mimarı olarak tanınan Richard Von Weizsaecker 1984-99 yılları arasında görev yaparken kendi partisi Hristiyan Demokratları Türkiye'nin AB üyeliği konusunda oyalama taktiği uygulamakla suçlamıştı

İki Almanya'nın birleştiği dönemde Cumhurbaşkanı olan ve önceki gün yaşamını yitiren Richard von Weizsäcker’in 11 Şubat'ta Berlin Katedrali 'nde yapılacak devlet töreniyle toprağa verileceği açıklandı.

Verilen bilgilere göre, katedraldeki tören öncesinde Weizsäcker için askeri tören de düzenlenecek. Eski Cumhurbaşkanı tören sonrasında sadece ailesinin katılacağı bir merasimle toprağa verilirken, devlet törenine katılacak ve yurtdışından gelecek devlet temsilcileri için Berlin Eyalet Binası’nda bir tören daha düzenlenecek.

Almanya'nın önde gelen siyasilerinden olan ve iki Almanya'nın birleşmesinde önemli rol oynayan Richard von Weizsäcker bir süreden beri ağır hastaydı. Almanya’da siyasi çevrelerde ‘Alman ulusunun vicdanı’ ve ‘Daimi Cumhurbaşkanı’ olarak anılan Weizsäcker, önceki gün Berlin'deki villasında 94 yaşında yaşamını yitirdi.

Almanya’nın en sevilen politikacıları listesinde onyıllardır ilk sıralarda yer alan Weizsäcker’in ölümünü ‘Almanya için büyük bir kayıp’ olarak tanımlayan Başbakan Merkel, eski Cumhurbaşkanının ‘zekasını, onurunu ve akıllı sözlerini demokrasinin ilerlemesi için kullandığını ve cumhurbaşkanlığı görevinin nasıl yürütülmesi gerektiği konusunda örnek oluşturduğunu’ söyledi.

Hıristiyan Demokrat Parti CDU’lu olan politikacı Berlin’in duvarlarla çevreli olduğu dönemde 1981-1984 yıllarında Berlin Eyalet Başbakanlığı görevinde bulundu. Aristokrat bir aileden gelen ve dört çocuk babası olan Weizsäcker, 1984 yılında Almanya'nın altıncı cumhurbaşkanı olarak seçildi. 1989 yılında ikinci kez bu göreve seçilince 10 yıl bu görevde kaldı. 1995 yılında İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinin 40. yılında tarihi bir konuşma yapan Weizsäcker, ‘Bugün Almanlar için bir kurtuluş günüdür’ şeklindeki sözleri ile büyük bir tabuyu yıktı.

O güne kadar hiçbir Alman politikacı Hitler döneminin sona ermesini ‘kurtuluş’ olarak tanımlama cesareti göstermemişti. Duvarın yıkılması ve iki Almanya’nın birleşmesi sürecinde, Doğu Almanlara yönelik gösterdiği kucaklayıcı tavırla dünya çapında saygınlık uyandıran Weizsäcker, ‘Birleşik Almanya’nın Mimarı’ olarak da tanımlanıyordu.

Cumhurbaşkanlığı boyunca demokratik prensiplerin, hoşgörünün ve sosyal sorumluluğun savunucusu olarak ülkede büyük izler bırakan Weizsäcker, görevinden ayrılmasının ardından da partilerüstü kalarak Alman toplumunu yakından ilgilendiren konulara yorumda bulunarak gündemde kaldı.

Weizsäcker Almanya’daki göçmenlerin uyum süreci, İslam ve Hıristiyanlığın yanyana yaşaması ve Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği gibi Almanya’da sürekli tartışılan konulardaki liberal çizgisiyle de biliniyordu. Cumhurbaşkanlığı yaptığı on yıl içerisinde Türkiye'ye dört kez resmi ziyarette bulunan Richard von Weizsäcker, konuyla ilgili son açıklamalarından birinde, ‘Türkiye’nin oyalama taktiği olmadan AB üyeliği perspektifine ihtiyacı olduğunu söylemiş ve partisi CDU’nun bu konudaki tutumunu eleştirmişti.

Richard von Weizsäcker için Berlin’deki Cumhurbaşkanı Sarayı'nda taziye defteri açıldı. Deftere ilk Cumhurbaşkanı Joachim Gauck ve Başbakan Angela Merkel imza atarken, Pazar günü yüzlerce kişi saraya giderek Weizsäcker’e taziyelerini yazdı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG