Erişilebilirlik

Türkler Alman Vatandaşlığına İlgi Duymuyor


Almanya vatandaşlığa geçişleri teşvik amacıyla yıllardır kampanya yapıyor. Ancak son veriler, 2014'te, bir yıl öncesine göre daha az yabancının Alman vatandaşlığına geçtiğini gösteriyor. Vatandaşlığı seçenlerin oranı toplamda %3,5 azalırken, bu azalma Türkler’de %19,7’yi buldu

Almanya'da istatistiklere göre toplam 7 milyon yabancı ve 8 milyon 500 bin Alman pasaportlu göçmen yaşıyor. Buna göre 80 milyon nüfusu olan Almanya'da yaşayan her 5 kişiden biri göçmen kökenli.

Dünyada en fazla göç alan ülkelerin başında gelen Almanya‘da vatandaşlığa geçişleri teşvik etmek amacıyla yıllardır kampanyalar yapılıyor. Geçen yıl kabul edilerek yürürlüğe giren ve özellikle Türkiye kökenlileri ilgilendiren yeni vatandaşlık yasasına göre, Almanya'da doğup büyüyen ve doğumla Almanya vatandaşlığını kazanan göçmen kökenli ailelerin çocukları 21 yaşına girdiğinde iki ülke vatandaşlığından birini seçmek zorunda kalmıyor, başka bir deyişle sözkonusu gençlere çifte vatandaşlık hakkı veriliyor.

Bu yeni düzenlemenin Alman vatandaşlığına geçiş sayısını yukarılara çekeceğinden yola çıkılıyordu. Ancak konuyla ilgili açıklanan sayılar, 2014'te, bir yıl öncesine göre daha az yabancının Alman vatandaşlığına başvurarak pasaport aldığını gösteriyor. Alman vatandaşlığına geçenlerin oranı toplamda yüzde 3,5 azalırken, bu azalma Türkler’de yüzde 19,7’yi buldu. 2014 yılında Alman vatandaşlığına geçen Türklerin sayısı geçen yıl da, önceki yıllarda olduğu gibi gerileyerek 5 bin 500 azaldı. Ancak genel sayılara bakıldığında, halen en çok geçiş 22 bin 500 ile Türkiye kökenliler tarafından yapılıyor.

Federal İstatistik Dairesi’nin verilerine göre, geçen yıl Alman vatandaşlığı alan yabancı sayısı 108 bin 420 olarak kaydedildi. Geçen yıl Avrupa Birliği ülkelerinden gelerek Alman pasaportu alanların sayısının bir yıl öncesine göre yüzde 12'den daha fazla yükselmesi dikkat çekti. Alman vatandaşlığına geçme koşullarını yerine getirenlerden sadece yüzde 2,2’sinin geçen yıl Alman vatandaşlığına geçmesi, Alman pasaportuna ilginin genel olarak az kalması geleneğinin sürmesi olarak yorumlanıyor.

Nüfusu azalan ve aynı zamanda kalifiye eleman ihtiyacı sürekli artan Almanya’nın göçmenler için daha cazip bir ülkeye dönüşmesinin önündeki en büyük engel ülkedeki yabancı düşmanlığı olarak tanımlanıyor. Göçmen kökenli gençlerin son yıllarda eğitimde başarılı olmalarına rağmen çalışma piyasasına girişte zorluk yaşamaları ve genel olarak yabancıların ayrımcılığa uğramaları Almanya’nın aşamadığı sorunlar arasında.

Nitekim Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ve Avrupa Birliği Komisyonu’nun hazırladığı bir rapora göre, OECD ülkeleri arasında kamuda göçmen istihdamında en düşük seviyede Almanya bulunuyor. Aynı rapora göre göçmen kökenli gençler arasında işsizlik oranı yüzde 15, buna karşılık Alman gençlerde işsizlik oranının yüzde 6’larda. Yasal olarak hakettikleri halde Alman vatandaşlığına başvuran Türklerin sayısının çok az kalmasına şaşılmaması gerektiğini söyleyen Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası’ndan Bahattin Kaya, Almanya’da göçmen algısının değişmesi gerektiğini, buna bağlı olarak Alman vatandaşlığına geçenlerin özellikle Türklerin sayısını artabileceğini savunuyor.

Öte yandan Avrupa Birliği İstatistik Ofisi Eurostat’ın 2013 yılında AB ülkesi vatandaşlığına geçenlerin rakamlarına dair raporuna göre, sayı 1 milyonu buldu. AB vatandaşlığına geçenler listesinde ilk sırayı 86 bin ile Faslılar alırken, ikinci sırada 48 bin kişi ile Hintliler ve üçüncü sırada da 46 bin 500 kişi ile Türkler geliyor. 2013 yılında en çok vatandaşlık hakkı tanıyan ilk beş ülke sıralamasında yüzde 4,5 oranıyla İspanya ilk sırada yer aldı. İspanya’yı yüzde 4,2 oranıyla İngiltere, yüzde 2,5 oranıyla Fransa, yüzde 2,3 oranıyla İtalya ve yüzde 1,5 oranıyla Almanya takip ediyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:16 0:00

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG