Erişilebilirlik

'Türkiye'nin Dinlenmesine Hükümet İzin Verdi'


BERLİN- Alman Federal Haberalma Teşkilatı BND'nin Türkiye’yi ve bazı Amerikan siyasetçileri yıllardan beri dinlediği iddialarının yankıları artarak sürüyor. Der Spiegel dergisinde yer alan ve 2009’dan bu yana BND'nin Türkiye’yi yakın takibe aldığına ilişkin haber hükümet çevrelerinden bir yetkili tarafından doğrulandı.

Der Spiegel Türkiye’nin yakın takibe alınmasının yanısıra, eski ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve halefi John Kerry’in de Alman istihbaratı tarafından dinlendiğini yazmıştı.

Pazar günleri yayınlanan Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung gazetesi, Federal Hükümet yetkililerinin Türkiye'yi diğer NATO ülkelerinden farklı değerlendirdiğini, orada yaşanan politik gelişmelerin doğrudan Almanya'nın iç güvenliğine etkide bulunduğunu düşündüklerini, buna örnek olarak PKK’nın etkinliklerini, Almanya'daki Türk aşırı sağ ve aşırı sol örgütlerin faaliyetlerini, uyuşturucu ve insan kaçakçılığı gibi konuları isimlendirdiklerini ve bu yüzden BND'nin Türkiye'ye yönelik istihbarat faaliyetlerinde bulunmasına yeşil ışık yakıldığını yazdı.

Alman istihbaratının Türkiye’deki faaliyetlerini sürdürdüğünden yola çıkılırken, istihbarat faaliyetlerinin somut olarak hangi siyasetçileri ve kurumları kapsadığı şu an için bilinmiyor.

Bu arada hükümet kanadından konuyla ilgili ilk açıklamayı yapan Hristiyan Demokrat Birlik CDU milletvekillerinden Patrick Sensburg, Türkiye’nin dinlenmesine şaşırmadığını, ülkenin Irak sınırındaki gelişmeleri takip etmenin Almanya’nın çıkarları açısından önemli olduğunu söyledi.

CDU’lu bir diğer milletvekili Armin Schuster ise ‘Türkiye jeostratejik konuma sahip ve dinlemeler muhtemelen Almanya’nın güvenliği için yapılmıştır.’ şeklinde bir açıklama yaptı.

Türkiye'nin Alman dış istihbaratı tarafından dinlendiği iddiaları muhalefet partilerinin ise sert eleştirilerine yol açtı. Yeşiller Partisi'nin Eşbaşkanı Simone Peter, ‘ABD ile krize yol açan NSA’nin etkinliklerini eleştirdiğimiz bir süreçte Alman istihbaratının dost bir ülkeyi dinlemesi kabul edilemez’ diyerek, Başbakan Merkel’in iddialarla ilgili meclise kapsamlı bir açıklama yapmasını talep etti.

Sol Parti'nin Eş Başkanı Katja Kipping, Federal İstihbarat Servisi BND'nin ‘devlet içinde devlet’ olduğunu savunarak, faaliyetlerinin şeffaflaştırılmasını istedi.

Öte yandan Merkel hükümetinin hafta başında Ankara nezdinde girişimde bulunarak, konuya açıklık getirmeyi hedeflediğinden yola çıkılıyor. İddiaları gündeme getiren Der Spiegel, dinleme olayının ortaya çıkmasının ‘hükümetin son dönemde Berlin ile Ankara arasındaki gerilimi düşürmeye dönük çabalarını zedeleyebileceğini’ yazmıştı. Bu bağlamda Ankara’daki hükümet yetkililerinin en azından şu ana kadar sert açıklama ve değerlendirmelerden kaçınmaları, Berlin’de Türkiye’nin ilişkileri germek istemediği şeklinde değerlendiriliyor.

Öte yandan Bağdat ve Erbil'i ziyaret eden Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier, Almanya’nın Irak'ın toprak bütünlüğünün korunmasından yana olduğunu ve Kuzey Irak’ta bağımsız bir Kürt devleti kurulmasına karşı çıkacaklarını açıkladı.

‘Bağımsız bir Kürt devleti bölgeyi daha da istikrarsızlaştıracaktır ve muhtemelen Irak'ın komşularıyla yeni gerilimler ortaya çıkaracaktır’ diyen Steinmeier, Almanya’nın Irak'ın kuzeyine yapacağı yardımları görüşmek üzere ilk olarak Bağdat'ta, hükümeti kurmakla görevlendirilen Haydar el-İbadi ile ardından Erbil’de, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile bir araya geldi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG