Erişilebilirlik

Türkiye'de MİT ve Bürokrasi Seçime Soyundu


MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın istifası muhalefette farklı tepkilere yol açarken bürokrasi ve akademik çevrelerde gün boyu isitfa rüzgarları esti

Türkiye’de seçim takvimine göre devlet memurluğundan istifa kararı ile milletvekilliği aday adaylığı için yarının son gün olması nedeniyle istifacılar süreci hız kazandı.

Ankara siyasetinde en dikkat çekici istifa, hafta sonunda Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarı Hakan Fidan’ın görevinden ayrıldığını ve AKP’den siyasete atılacağını açıklaması tartışma yarattı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ilk değerlendirmesini yurtdışına gidişi öncesinde Atatürk Havalimanı’nda yaptı. Erdoğan, ‘Açık sözlüyüm ben.. Açık sözlü olarak ben adaylığına olumlu bakmıyorum. Bunu Sayın Başbakan’a da söyledim. O’nu aday olarak göstermek Sayın Başbakan’ın takdiri ona karışma hakkım yok ama muhalefetin değerlendirmeleri de yanlış MİT Müsteşarı aday olabilir’ dedi.

Ancak Erdoğan’ın Hakan Fidan ile ilgili sözleri ise muhalefette farklı tepkiye yol açtı.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Fidan’ın AKP hakkında sahip olduğu bilgi nedeniyle siyasette iktidar partisi tarafından hangi görevi talep ederse etsin o görevi üstleneceğini öne sürdü. Tanal, Amerika’nın Sesi’ne, ‘AKP iktidarının tüm kirli işlerini, ilişkilerini Hakan Fidan biliyor. Mevcut iktidar da Hakan Fidan ne derse onu yapmak zorunda. Eğer Fidan, bu duvarda bir tuğla çekerse AKP olduğu gibi yıkılır. Netice itibariyle Hakan Fidan’a gebe adeta o istediğini bunlardan alır’ diye konuştu.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, “Bu operasyon Davutoğlu’na itibar kazandırma operasyonudur. ‘Sayın Erdoğan’a rağmen Fidan’ı aday yapıyor’ izlenimi vermek istiyorlar. MİT Müsteşarı’nın Cumhurbaşkanına rağmen siyasete girmesi mümkün değildir” dedi.

MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri, ‘AKP’nin siyaseti masa üstünde öpüşme altında tepişme üzerine kuruludur. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘Başbakan Davutoğlu bana rağmen aday gösterdi’ diye amacı Davutoğlu’nun siyasi kariyerine katkı yapmak ki bu haliyle danışıklı dövüş bunlar’ diye konuştu. Yeniçeri, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı değerlendirmede Hakan Fidan’ın bu istifasıyla MİT Kanunu kapsamında Başbakanlık izni ile soruşturulabileceği yönündeki hüküm kapsamı dışında kaldığını da hatırlattı.

Fidan’ın Kürt Sorunu’nun çözümünde üstlendiği rolü anımsatan Yeniçeri, ‘Bunu cumhuriyet savcıları değerlendirmeli. Cumhuriyet’in üniter yapısına karşı davranışları takındığı tutum itibariyle şimdi eğer Cumhurbaşkanı’nın (Erdoğan) koruma kalkanı kalkmış iken tabii eğer kalmışsa cumhuriyet savcılarının harekete geçmesini bekliyoruz’ dedi.

HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ise, basın toplantısında, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Fidan açıklamasına tepki gösterdi. Kaplan, ‘Gözlerimizi yaşarttı Sayın Cumhurbaşkanı onun huyudur uçağa binerken sanal bir gündem bırakır geride. Cumhurbaşkanı’nın bilgisi dışında böyle bir şey olamayacağını herkes bilir’ diye konuştu.

Ve istifacılar...

MİT Müsteşarı Fidan’ın dışında bürokraside ve akademide gün boyu istifa rüzgarları esti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Başbakanlık’taki danışmanlarından Ertan Aydın da siyasete atılmak üzere görevinden ayrıldı. Erdoğan’ın 12 yıl boyunca danışmanlığını yaptıktan sonra Türker Yörükoğlu da Ulaştırma Bakanlığı’ndaki görevinden istifa eti.

Akademi dünyasında, Erdoğan ve Davutoğlu’na yakınlığıyla tanınan SETA Direktörü Taha Özhan’ın da adaylığı beklenirken; herhangi bir üniversite bağı bulunmaması nedeniyle doğrudan aday olması gündemde. Ancak SETA kadrosundan Marmara Üniversitesi öğretim üyesi Talip Küçükcan ise, bugün katıldığı TV programında, AKP’den adaylık için üniversiteden istifa edeceğini söyledi. AKP’ye yakın TV yorumcularından Gazi Üniversitesi öğretim üyesi Hüseyin Yayman da, katıldığı bir programda istifasını açıkladı.

Bürokrasi cephesinde ise, Maliye Bakanlığı Müsteşarı Naci Ağbal’ın istifa dilekçesi verdiği öğrenildi. Maliye Bakanlığı’nın yanı sıra diğer bakanlıklarda gözler müsteşarlık makamına çevrildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Haluk Dursun, MEB Müsteşar Yardımcılığı görevini yürüten Salih Çelik’in de istifa edeceği iddia edildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan Bakan Yardımcısı Muhammed Balta ve Müsteşar Yardımcısı Mücahit Demirtaş da adaylık için istifa etti.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nda ilk başörtülü bakan yardımcısı olan Çiğdem Atabek ile müsteşar yardımcıları Gazi Alataş ve Ömer Bozoğlu’nun da Salı istifa edecekleri öne sürüldü.

Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay da istifa etti. Sosyal Güvenlik Kurumu İnşaat ve Emlak Daire Başkanı Abdullah Kavaklı da istifacılar arasına katıldı. AKP Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya'nın kardeşi Osman İyimaya da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü görevinden istifa etti.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG