Erişilebilirlik

Türkiye'de Kötümserlik Yükselişte


Avrupa Birliği'nin araştırma birimi Eurobarometer'in Türkiye konusundaki son verileri kötümserlik dozunun yükseldiğine işaret ediyor.
Avrupa Birliği'nin araştırma birimi Eurobarometer'in Türkiye konusundaki son verileri kötümserlik dozunun yükseldiğine işaret ediyor.

Avrupa Birliği’nin araştırması son dönemde Türkiye'de negatif yaklaşımın, güvensizliğin ve karamsarlığın hemen her alanda artığını gösteriyor. Olumsuz bakışın başta gelen kurbanları arasında ise Türkiye’de Avrupa Birliği üyeliğine verilen destek yer alıyor

Avrupa Birliği’nin kamuoyu araştırmalarından sorumlu birimi Eurobarometer tarafından hazırlanan bir çalışma Türkiye’de Avrupa Birliği üyeliğine verilen desteğin sert şekilde düşerek son yıllardaki en düşük seviyelerinden birine geldiğini gösteriyor. Belge, önümüzdeki bir yıla olumsuz bakıldığına ve hükümete güvenmeyenlerin oranının güvenenleri geçtiğine de işaret ediyor.

Araştırmaya göre önümüzdeki yılda genel olarak hayatının şimdikinden daha iyi olacağını düşünenlerin oranı bir önceki çalışmaya göre 5 puanlık düşüşle yüzde 25’e gelirlerken daha kötü olacağını düşünenlerin oranı 8 puanlık artışla yüzde 31’e yükseldi. Ülkede ekonomik durumun kötüleşeceğini düşünenler yüzde 36’ya (+6), evindeki maddi durumun bozulacağını düşünenler yüzde 29’a (+7), istihdamın kötüleşeceğine inananlar yüzde 40’a (+11), profesyonel durumunda olumsuz gelişme olacağını düşünenler ise yüzde 26’ya (+7) ulaştı.

Bu alanlarda olumlu düşünenlerin oranlarında düşüş yaşandı ve yüzde olarak olumsuzların gerisinde kaldı. Aynı alanlarda mevcut durumun kötü olduğunu düşünenlerin oranı da iyi olduğunu düşünenlerin oranını geride bıraktı. Türkiye’de işlerin kötü yöne gittiğini düşünenlerin oranı da 18 puanlık artışla yüzde 63’e ulaştı.

Çalışma, Türkiye’de en çok güvenilen kurumların 8 puanlık düşüşe rağmen ordu (yüzde 62), 7 puanlık düşüşle polis (yüzde 53) ve 4 puanlık düşüle TBMM (yüzde 50) olduğunu gösterdi. Güvensizlik sıralaması ise yüzde 71’le (+6) siyasi partiler, yüzde 49’la (+6) adalet sistemi ve yüzde 48’le (+4) hükümet şeklinde oluştu. Hükümete güvenenlerin oranında da 6 puanlık düşüş (yüzde 46) olması dikkat çekti.

Son dönemde ilişkilerin yeniden türbülansa girdiği AB konusunda da oldukça olumsuz bir tablo söz konusu. AB üyeliğinin iyi bir şey olacağını düşünenler yüzde 28’e (-10) gerilerken katılımın ülkeye fayda sağlamayacağını düşünenler yüzde 54’e (+9) yükseldi. AB’ye güvensizlik de 9 puanlık bir artışla yüzde 66’ya ulaştı. Çalışmanın dikkat çeken bir başka unsurunu ise Türklerin AB’nin genişlemesine yüzde 45’lik oranla karşı çıkması oluşturdu. Bu oranla Türkiye aday ülkeler arasında genişlemeye en fazla karşı çıkan ülke oldu.

Eurobarometer verilerine göre ülkenin karşı karşıya kaldığı en önemli sorunlar terör (yüzde 45), işsizlik (yüzde 40) ve ekonomik durum (yüzde 17) olarak sırlanırken kişisel sorunlar sıralaması işsizlik (yüzde 32), enflasyon (yüzde 23) ve terör (yüzde 23) olarak şekillendi.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG