Erişilebilirlik

Türkiye’de 24 Nisan


1915 Olayları’nın 100. Yıldönümü’nde Ermeni patrikhanesi 24 Nisan’da bir ayin düzenleyecek. Başbakan Davutoğlu, taziye mesajı yayınlarken Agos Gazetesi Yayın Yönetmeni Yetvart Danzikyan, Çanakkale törenlerinin 24 Nisan’da yapılmasını ‘acı ve ayıp’ olarak niteliyor.

Bu yılki 24 Nisan, 1915 Olayları’nın 100. Yılınaa denk geldiğinden Türkiye’de konu hakkındaki tartışmalar aylardır devam ediyor. Cumhurbaşkanından ve hükümetten yeni yılın ilk günlerinden beri çeşitli açıklamalar geldi. Ancak ilk kez 24 Nisan’dan dört gün önce bir başbakan kapsamlı bir açıklama yaptı. Başbakan Ahmet Davutoğlu, bir önceki yıl o dönem başbakanlık görevinde bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gibi taziyede bulundu ve ortak acıya vurgu yaptı.

Davutoğlu: Ermenilere taziyelerimizi sunuyoruz,

Davutoğlu ‘Birinci Dünya Savaşı koşullarında bu acıları yaşayan, farklı etnik ve dini kökene mensup milletlerin torunları olarak yaşananları anlıyor, hayatını kaybeden masum Osmanlı Ermenilerini saygıyla anıyor, torunlarına taziyelerimizi sunuyoruz. Osmanlı Ermenilerinin hatırasına ve Ermeni kültürel mirasına sahip çıkmak Türkiye için tarihi ve insani bir görevdir. Yüz yıl önce Türk ve Müslüman Osmanlı vatandaşlarının maruz kaldığı sürgün ve katliamların derin izleri bugün de hafızalardadır. Bu gerçeği görmezden gelmek, acılar arasında ayırım gözetmek, tarihi bakımdan yanlış olduğu kadar vicdanen de kabul edilemez’.dedi

Yüz yıl önce yalnız Ermenilerin değil Müslüman ve Türk Osmanlıların da sürgün ve katliamlara maruz kaldığına dikkat çeken Türkiye Başbakanı, hakikate ulaşmak için adil hafıza, duygudaşlık, saygılı bir dil, makul ve nesnel bakışa ihtiyaç olduğunu söyledi.

Davutoğlu: Üçüncü taraflar yaraları deşmesin

Türkiye’de ortak geleceğin inşası için tüm görüşlerin özgürce tartışıldığına ve her türlü belge ve bilginin soruşturulduğuna vurgu yapan Davutoğlu, ‘yüz yıl önce, sevinç ve hüzünde aynı kaderi paylaşmış iki halkın torunları olarak bize düşen ortak sorumluluk, yüzyılın yaralarını sarıp, insani bağlarımızı yeniden tesis etmektir. Türkiye, bu sorumluluğa kayıtsız kalmayacak, dostluk ve barış için elinden geleni yapmaya devam edecektir. Bütün üçüncü taraflara da tarihi yaraları deşmek yerine, adil hafızaya ve ortak barışçıl geleceğe dayalı bir tutum benimsenmesi çağrısında bulunuyoruz’ dedi.

Davutoğlu: Ermeniler bu toprakların asli çocuklarıdır

Başbakan Ahmet Davutoğlu salı akşamı Kanal 24’te katıldığı programda ise Türkiye’nin rahatça konuşabildiğini ancak Ermeni tarafının aynı rahatlıkta olmadığını belirtti.

Davutoğlu, ‘benimle konuşanlar genellikle ‘aman basın duymasın’ diyor. Duydukları zaman da aşırı kanattan bir Ermeni aydın ‘’Eğer Türk Dışişleri Bakanı Amerika’da saatlerini Ermeni Diasporası’na ayırıyorsa burada bir tuzak var demektir. Kimse böyle bir tuzağa gelmemeli’’ yazdı. Şimdi konuşursanız tuzak, taziye yayınlarsanız yetmez, mesafe koyarsanız zaten Türkler açık görüşlü değil, peki ne yapmamız isteniyor. Acıları paylaşalım diyorsunuz, hayır sizin acılarınız unutulsun bizim acıları anlayın, bizim acılar için özür dileyin. Gelin konuşalım, önce siz soykırımı kabul edin sonra konuşuruz. Böyle bir anlayışla yol almak mümkün değil. Elbette Ermeniler bu toprakların asli çocuklarıdır’ dedi

Arınç: Bilerek ve kasıtla soykırım yapmadık

Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise dünyada soykırım yapanların belli olduğunu ve Türkiye’nin bunlar arasında yer almadığını söyledi. Arınç, ‘biz tarihimizde böyle bir kara sayfanın olmadığına inanıyoruz. Biz hiçbir zaman ihanet etmedik. Bilerek ve kasıtla soykırım yapmadık’ dedi.

24 Nisan’daki Çanakkale anmasına 21 devlet başkanı katılıyor

Bugüne kadar Çanakkale Zaferi kutlamalarını 18 Mart’taki Deniz Zaferi’nin yıldönümünde gerçekleştiren Türkiye, bu yılki kutlamaları Arıburnu Muharebelerinin başladığı 24 Nisan-25 Nisan gününe kaydırdı. 23 Nisan’da da İstanbul’da bir Barış Zirvesi toplanacak.Törenlere Birleşik Krallık Galler Prensi Charles, Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev, Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum, Katar Emiri Tamim bin Hamad El Sani, Suriye Ulusal Koalisyonu Başkanı Halid Hoca'nın da bulunduğu 21 devlet başkanı katılacak.

Danzikyan: Hükümet soykırımın 100. Yılını boğmak için Çanakkale’yi kullanıyor

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Yetvart Danzikyan, Türkiye’nin Çanakkale Anması’nı Ermeni Soykırımı Anmaları’na bilinçli olarak denk getirdiği görüşünde. Amerika’nın Sesi’ne konuşan Danzikyan, ‘ben hükümetin Çanakkale Zaferi’ni Ermeni Soykırımı’nın 100. Yılını boğmak için kullanacağını düşünüyordum. Eğer Türkiye’nin davetine 10 büyük ülkenin lideri katılsa belki bunda da büyük mesafe alırdı. Bugüne kadar Türkiye 24 Nisan gecesi ve 25 Nisan için ne yaptı? Sadece dedelerini anmak isteyen Anzaklar’a izin verdi. Şimdi büyük bir gümbürtü koparıyor. Üstelik Ermenistan Devlet Başkanı Sarkisyan’ı da törenlere davet ettiler. Aslında tüm bunlar taziyeyi geri almak gibi bir şey oldu’ dedi.

Danzikyan, 2000’lerin başlarında çeşitli açılımlar yapan, Kürt meselesi ve Ermeni meselesi gibi konularda yüzleşme işaretleri veren AKP’nin bugün özellikle 7 Haziran seçimleri arefesinde geleneksel milliyetçi devletçi pozisyonda çekildiğini söylüyor.

Danzikyan: AKP soykırımı kabul edemez

‘AKP öyle bir parti ki Kürt meselesinde ‘’savaş’’ dese savaşa inanacak ‘’barış’’ dese barışa inanacak bir tabanı var. Ermeni meselesi de biraz böyle. ‘’Ben Ermenilerle yüzleşiyorum’’ dese kimse bir şey demez. ‘’Aslında Ermeniler bizi öldürmüştü’’ dese buna karşı çıkmayacak bir tabanı var. Parti de öyle zaten. 11 Şubat’ta Davutoğlu, bir toplantı yaptı. ‘’Diaspora bizim diasporamızdır, siz onların uzantısı değil, onlar sizin uzantısınız’’ dedikten sonra Erdoğan, etrafa bariyerler koymaya çalışıyor. Benzer takozu Çözüm Süreci’nde İzleme Heyeti konusunda da koydu. Davutoğlu diasporaya dair laflarına set çekti. Herhalde patronun kim olduğunu partiye gösteriyor. Seçime milliyetçi tarafta durarak gitmenin iyi olacağını düşünüyor olsa gerek. O nedenle ‘daha şahin’ bir tutum aldı. Ama zaten yüzleşme sözleri de taktik adımlardı. Ama bir sağ parti olan AKP soykırımı kabul edemez. Geri çekilme sınırı var. O da soykırım.’

Danzikyan, Ermeni Patrikhanesi’nin tüm dünyadaki Ermeni kiliselerinin aksine ‘soykırım kurbanları’ için 23 Nisan’da Erivan saatiyle 19.15’te çan çalmamasını hükümetin baskısına bağlıyor. Ermeni gazeteci, ‘bizim patrikhane çan çalınmayacağını açıkladı. Patrikhane devletle iyi geçinmek ister. Cumhuriyet döneminde bir kaç özel patrik dışında devletle karşı karşıya gelmek istemiyor. Yorucu oluyor, bir anda bütün toplum hedef haline gelebiliyor. Buna hükümetin ses çıkarmaması gerekiyor. İçe sinen bir karar değil bana göre’ dedi.

Ermeni Patrikhanesinde Ayin

23 Nisan’da çan çalmayacağını açıklayan Ermeni Patrikhanesi’nin 24 Nisan’da bir ayin düzenleyeceğini ise Başbakan Ahmet Davutoğlu açıklamıştı. Davutoğlu’nun sözlerinin ardından facebook sayfasında bir gönderi paylaşan Ermeni Patrikhanesi,24 Nisan’da düzenlenecek ayine ilişkin ayrıntıları aktardı. Kutsal Diriliş Yortusu’nun ardından kilisenin kırk gün boyunca Paskalya coşkusunu yaşadığı ve kilise tarafından İsa’nın Kutsal Dirilişi’nin vaaz edildiği belirtilen açıklamada “I. Dünya Savaşı’nda inançları uğruna kurban olanlar ve azizler mertebesine yeni yükseltilen şehitlerin anılması aynı döneme tesadüf ediyor” dendi.

Patrikhanenin ‘azizler mertebesine yeni yükseltilen şehitler’den kast ettiği 1915’te hayatını kaybeden Ermeniler.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG