Erişilebilirlik

Türkiye ve Avustralya’dan Terörle Mücadele İttifakı


Avustralya Başbakanı Tony Abbott, Ankara ziyaretinde Başbakan Davutoğlu ile görüştü. İki ülke, Avustralya vatandaşlarının Türkiye üzerinden Suriye’ye savaşmak için gitmelerini engelleme konusunda işbirliği yapacaklarını açıkladı.

İki ülke arasındaki anlaşmanın odak noktasını istihbarat paylaşımı oluşturuyor. Avustralya vatandaşlarının Ortadoğu’daki radikal gruplar adına savaşmasından gün geçtikçe daha fazla endişe duyuyor. Avustralyalı yetkililer Türkiye’ye giden ve militan olduğundan şüphelenilen kişiler hakkında Türkiye’ye bilgi verecek. Birçok kişi Suriye ve Irak’a gitmek için Türkiye’yi geçiş ülkesi olarak kullanmış.

70 Avustralyalı’nın IŞİD’e katıldığı düşünülüyor.

Davutoğlu toplantı sonrasında, yabancı savaşçı olduğundan şüphelenilen kişilerin engelleneceğini ve istenmesi durumunda Avustralya’ya iade edileceklerini belirtti.

Avustralya Başbakanı Çanakkale Savaşı’nın 100’üncü yılı olan ve Avustralya’da ve Yeni Zelanda’da Anzak Günü olarak anılan 25 Nisan törenleri için Türkiye’de bulunuyor.

Abbott, savaştan bu yana iki ülke ilişkilerinin son derece geliştiğini söyledi.

Abbott, konuşmasında iki ülke ilişkilerinin başlayabilecek en olumsuz noktadan başladığını, ancak bu karanlık ve kasvetli başlangıçtan derin ve gerçek bir dostluğun çıktığını söyledi. Başbakan, bu yakın ortaklık dolayısıyla Türkiye’den Irak ve Suriye’ye gitmek isteyenlerin bunun kolay olmadığını fark edeceklerini ifade etti.

Avustralya’da iki gencin terörist eylemlerle suçlanması üzerine bir İslam Merkezi kapatılmıştı.

El Furkan İslam Merkezi geçen hafta tutuklanan kişilerle arasına mesafe koysa da, siyasetçilerin ve medyanın sinsi kampanyası ve bunların getirdiği tacizler ve yalan suçlamalar nedeniyle kapılarını kapattığını açıkladı.

Şevdet Besim ve Harun Çavuşeviç Anzak Günü kutlamalarına saldırı düzenlemekle suçlanıyor. Yetkililer iki gencin El Furkan İslam Merkezi’nde zaman geçirdiklerini bildirdi.

İddialara göre iki genç geçen sene Avustralya’ya gelen 18 yaşındaki bir Afgan’la irtibat içindeydi. Afgan genç geçen Eylül’de 2 terörle mücadele memurunu bıçakladıktan sonra vurularak öldürülmüştü.

Hükümet geçen Eylül’de terörle mücadele memurlarının düzenlediği bir operasyonda IŞİD destekçilerinin kamuya açık bir yerde kafa keserek infaz gerçekleştirmeyi planladığının ortaya çıkmasıyla, ilk kez ulusal terör alarm düzeyini yükseltmişti

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG