Erişilebilirlik

Türkiye Solunda Neler Oluyor?


Ankara'da düzenlenen hükümet karşıtı bir gösteri
Ankara'da düzenlenen hükümet karşıtı bir gösteri

DSP, CHP ile birleşme hazırlıklarını görüşürken; İşçi Partisi adını değiştirip Vatan Partisi adını alarak Anadolu Partisi’ne birleşme çağrısı yapıyor.

Türkiye solunda 7 Haziran Pazar günü gerçekleşecek genel seçimlere doğru 'birleşme' ve 'ayrışma' tartışmaları hız kazanıyor. DSP, CHP ile birleşme hazırlıklarını görüşürken; İşçi Partisi adını değiştirerek Vatan Partisi adını alarak Anadolu Partisi’ne birleşme çağrısı yapıyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, hafta sonunda 7 Haziran’daki seçimi kritik gördüklerini ve bu nedenle de görüş yakınlığı olan siyasi partiler arasında demokratik paydada buluşma sağlanması gerektiğini söyledi. Kılıçdaroğlu, Demokratik Sol Parti’ye (DSP) seslenerek, birleşme çağrısını şu ifadelerle dile getirdi:

"Ben, şahsen DSP'nin bir parti olarak yoluna devam etmesini doğru bulmuyorum. Onlar da sosyal demokrat, biz de sosyal demokratız. Gelmeliler CHP'ye artık. Bu saatten sonra ne yapacaklar? Ben kendilerine açıkça şunu söyledim. Bizim altı okumuz var, altında şöyle kırmızı bir boşluğumuz var. Gerekirse güvercini de oraya yerleştiririz. Amblemimizi de değiştiririz. Ecevit bizim liderimiz değil mi? Bizim liderimiz. Eğitim merkezini kurduk adına da Bülent Ecevit Eğitim Merkezi dedik. Önüne Rahşan Hanımın beğendiği, onun istediği türden bir Bülent Ecevit heykelini koyduk. Açık, net bir çağrım var. Bu vesileyle o çağrıyı tekrar yinelemek isterim. Yani gelsinler partiye, DSP'yi kapatsınlar artık. Gelsinler birleşelim, bu işi bitirmiş olalım. Temennimiz o.’’

CHP ile DSP arasındaki bu çağrı öncesinde, 7 Haziran seçimlerinde CHP ile HDP’nin (Halkların Demokratik Partisi) ittifak kurması gündeme taşınmıştı. HDP’ye geçmişte ‘bileşenler’ olarak destek sağlayan Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Eş Genel Başkanı Alper Taş, CHP ile HDP’nin seçimde güç birliği yapması gerektiği yönünde görüş bildirmişti. Ancak HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, ülke genelinde yüzde 10 oy alınması şartı olan seçim barajı uygulamasına rağmen parti olarak seçime gireceklerini belirterek, “CHP ile ittifak asla olmayacak” demişti.

Bu arada Türkiye’de sol yelpazedeki siyasi partilerden İşçi Partisi ise, Pazar günkü kurultayında adını Vatan Partisi olarak değiştirdi. CHP’den istifa etmiş İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler de destek amacıyla Vatan Partisi toplantısına katıldı.

DSP: CHP’den haber bekliyoruz

Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan DSP Genel Başkanı Masum Türker, CHP ile son üç haftadır solda birlik platformu oluşturarak iktidara alternatif yaratmak istediklerini söyledi. Kılıçdaroğlu ile ikili bir görüşme yaptıklarını kaydeden Türker, şimdi partiler arasında diyalog yürütüldüğünü belirterek, “Şimdi CHP’den haber bekliyoruz” dedi.

Vatan Partisi’nin de DSP ile görüştüğünü anımsattığımız Türker, ilk etapta ‘solda birlik platformu’nu ana muhalefet partisi CHP ile görüştüklerini ve CHP buna öncülük edecekse kuşkusuz ilk önce bunu görmek gerektiğini söyledi. “Eğer olmazsa biz diğer görüşme yaptığımız kesimlerle birlikte DSP çatısı altında seçim hazırlıklarımızı sürdüreceğiz” diyen Türker, Vatan Partisi ile birleşme görüşmesi yapmadıklarını söyledi.

“Türkiye’de solun bölük pörçük olduğu eleştirisini nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorumuz üzerine Türker, “Sol aslında bölük pörçük değil. Türkiye’de bir radikal sol var. Bazı arkadaşlarca çeşitli parti örgütlenmeleri var. Bir de merkez solda iki parti var CHP ve DSP. Biz zaten merkez solda benzer çizgide olduğumuz üzere CHP’ye önerimizi götürdük ve çalışma yürütüyoruz. Eğer CHP iktidar olmak hedefiyle bu çalışmaya öncülük ederse diğerleriyle de görüşeceğiz. Bu laflar daha çok sağ partilerce kendilerini güçlü gösterme söylemidir” diye konuştu.

Vatan Partisi: Biz bölmüyoruz

Eski adıyla İşçi Partisi Genel Sekreteri, şimdiki Vatan Partisi Merkez Karar Kurulu Üyesi Serhan Bolluk da, Amerika’nın Sesi’ne açıklamalarda bulundu. Solda bölünme endişesine karşı çıkan Bolluk, “Vatan Partisi’nde bölünme yok. Vatan Partisi hali hazırda birleştiriyor. Vatan Partisi’ni milliyetçilerin, halkçıların ve sosyalistlerin partisi olarak tanımlıyoruz. Şimdi o büyük birleşme gerçekleşiyor. Dolayısıyla ne sol ne sağ diye bir şey yok. Türkiye’nin milliyetçilerin, halkçıların ve sosyalistleri, Türkiye’nin o birikimi Vatan Partisi’nde birleşiyor. Oyları bölüyorlar doğru, oyları bölmesinler” dedi. Bolluk, DSP’yi de kendilerine davet ettiklerini ifade etti.

Bolluk: 8 saatte 2 bin 500 üyemiz oldu

İşçi Partisi’ni Vatan Partisi ile topluma yaygınlaştırdıklarını vurgulayan Bolluk, neden isim değişikliğine gidildiğini şu sözlerle anlattı:

“Toplumdan bir beklenti vardı. Bu isim değişikliği de partimiz içerisinde tartışılıyordu. Acaba daha kapsayıcı, 80 milyonu kapsayacak bir isim alamaz mıyız diye konuşuluyordu. Son dönemde tartışma yoğunlaştı. Partimiz büyükdükçe ki dün sadece internetten üye olanların sayısı 2 bin 500 ve bu 8 saat içerisinde gerçekleşti. Bu çığ gibi devam ediyor. Bu büyüme ile beraber isim değişikliği de kurultayda uygun görüldü. Delegelerimiz de bunu oybirliğiyle kabul etti.”

Vatan Partisi öncesinde İşçi Partisi’nin üye sayısının 50 bin civarında olduğunu söyleyen Bolluk, “Vatan Partisi ile İşçi Partisi arasındaki temel farklılık ne olacak? Yine (Doğu) Perinçek (İşçi Partisi Lideri) hareketi olarak görülüyor dışarından bakıldığında öyle mi olacak?” sorumuzu da yanıtladı. Bolluk, “Biz kendimizi Perinçek hareketi olarak görmüyoruz. Kurultayda İşçi Partisi’nin programı, Vatan Partisi’nin programı olarak kabul edildi. Programda hiçbirşey değişmedi. Bir partinin halka ne vaat ettiği o programdır. İşçi Partisi’nin omugası üzerine Vatan Partisi kuruldu. Peki değişen ne? Yenilenmiş bir yönetim ki Merkez Karar Kurulu’muza çok sayıda siyasi şahsiyet girdi” dedi.

İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler içinse “Partimize yakışır” diyen Bolluk, Güler ile CHP’den ayrılan diğer isim Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum’un yakın zamanda kendilerine katılacağını tahmin ettiklerini söyledi.

Tarhan: Düşünürüz

Anadolu Partisi Genel Başkanı Emine Ülker Tarhan ise, basın toplantısında, Vatan Partisi ile görüşebileceklerini dile getirdi. Tarhan, “Öneri gelirse bunu düşünürüz” dedi.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG