Erişilebilirlik

Türkiye Patriotları Bekliyor


Nato’nun Türkiye’nin sınırına yerleştireceği Patriot hava savunma sistemiyle ilgili tartışmalar sürüyor. 7 Aralık’ta Associated Press’in konuyla ilgili haberini “sağır duymaz uydurur” sözleriyle yalanlamasından iki hafta sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Patriotların Suriye sınırına yerleştirileceği haberini bizzat kendi verdi. Başbakan Erdoğan üstelik de “bizim topraklarımız aynı zamanda 4. maddeye göre Nato’nun topraklarıdır” diyerek Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden izin almaya gerek olmadığının altını çizdi.

Tabii herkesin aklındaki soru şu, Patriotları kullanma yetkisi kimde olacak? Yani tetik kimin elinde? Adalet ve Kalkınma Partisi Sözcüsü Hüseyin Çelik, ''uzman insanlar gelecek ama 'bunun tetiği kimde olacak?' diye sorarsanız tetiği bizde olacak'' dedi. Ancak Dışişleri Bakanlığı kaynakları bu bilgiyi teyit etmiyor.

Patriotların kontrolü Türkiye’de mi NATO’da mı?

NTV’de bir programa katılan Radikal gazetesi Ankara temsilcisi Deniz Zeyrek de “tetik bizde olacak dendi ama durum gerçekten öyle değil. Bu bir NATO operasyonu. NATO Komutanlığı'nın yükümlülüğünde olacak dolayısıyla Patriot kullanmak özel bir deneyim ve eğitim gerektiriyor. Türkiye'de bunu almış bir ekip, tetiğin yerini bilen bir subay yok" dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İstanbul’da gazetecilerin soruları üzerine sürecin nasıl işleyeceği konusunda bilgi verdi.

Davutoğlu: İhtiyaç olmazsa Patriotlar kullanılmayacak

Artık teknik çalışmalar yapıldığını söyleyen Dışişleri Bakanı Davutoğlu, “ihtiyaç olmaması halinde Patriotlar kullanılmayacaktır. Ama herhangi bir şekilde Türkiye'nin güvenliğine dönük bir risk varsa bunun hem Türkiye'nin ulusal kapasitesiyle hem de NATO'nun Türkiye'ye olan yükümlülükleri çerçevesinde ve NATO bağlamında yaptığı istişareler neticesinde Türkiye her türlü adımı atar. Bunun için de kimseye bir soru sorma ihtiyacı yoktur. Suriye rejimi, gerilim düşecekse öncelikle halkına yönelik saldırıları durdurmalıdır" dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu bugün kendisine Patriotlar konusunda yöneltilen soruları “Salı günü parti grubunda ayrıntılı açıklamalar yapacağım” diyerek yanıtsız bıraktı. Ancak Kürecik’teki radar sistemine de karşı çıkmış olan CHP’nin Patriot konusuna da tereddütle baktığı Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu’nun açıklamalarından anlaşılıyor.

CHP: Suriye krizi Patriotlar için bahane oldu

Suriye’ye askeri müdahaleye partisinin karşı çıktığını yineleyen emekli büyükelçi Faruk Loğoğlu, “bu füzelerin gelmesi aslında kötü bir şey değil. Hava savunma sistemimiz için iyi bir şey. Ancak İsrail'in Gazze'ye saldırdığı bir zamanda bu füzelerin istenmesinin gerçek nedeni kamuoyuna açıklanmalıdır. Bu füzeler NATO'dan istenirken, savunma amaçlı istendiği söylendi. Suriye Patriot füzeleri için bahane oldu” dedi.

Loğoğlu: Türkiye NATO toprağı değil

Türkiye’nin Washington eski büyükelçisi olan Faruk Loğoğlu Başbakan Erdoğan’ın “dördüncü maddeye göre Türkiye, NATO toprağıdır” şeklindeki sözlerine de tepki gösterdi.

CHP Genel Başkan Yardımıcısı Loğoğlu, ''Başbakan, 'Türkiye, NATO toprağıdır' diye bir açıklama yaptı. Böyle bir şey mümkün değildir. Bunu söylemek vahim bir hatadır. Ülkenizin toprakları, üyesi olduğunuz bir ittifakın toprakları olamaz. Zaten NATO'nun anlaşmasında böyle bir kavram, olgu yok. NATO, üyesi olan ülkelerin toprak bütünlüğünü savunur” diye konuştu.

Rusya: Patriotlar istikrarsızlık getirir

Türkiye’nin 910 kilometrelik Suriye sınırına yerleştirilecek Patriotlara en dikkate değer eleştiri Rusya’dan geldi.

Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye'ye Patriot füzeleri yerleştirilmesinin, bölgenin daha fazla istikrarsızlaşmasına neden olacağını söyledi. Lavrov, "Biz daha önce Ankara ve Şam arasında doğrudan diyalog kurulmasını önermiştik. Maalesef bu önerimiz gerçekleşmedi. Böyle bir mekanizmanın kurulması için yardımımız gerekirse, buna hazırız” dedi.

Rusya Dışişişleri Bakanı, Türkiye’nin güvenlik kaygısını anlamalarına karşın bölgede çatışmaların tekrarlanmasına neden olacak provokasyon konusunda da uyarıda bulundu.

Lavrov’un açıklamalarını değerlendiren Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Rusya’nın kaygı duymasına gerek olmadığını söyledi. Davutoğlu, "Türkiye kendi güvenliği ile ilgili her türlü tedbiri alır, kendi ulusal kapasitesi ile alır, ittifak sistemi içinde alır. Zaten bu konunun teknik detayını bilenler duruma gayet vakıftırlar. Bunu Rusya da gayet iyi bilir. Bu, savunmaya dönük bir sistemdir" dedi.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG