Erişilebilirlik

Türkiye Özgecan Cinayetini Lanetliyor


Mersin Tarsus’ta vahşice öldürülen 20 yaşındaki üniversite öğrencisi Özgecan Aslan’ın katil zanlısı Emniyet’te. Türkiye ise hem Aslan cinayetini hem de kadına yönelik şiddeti tartışıyor. Sosyal medyada kadınlar başlarından geçen cinsel taciz olaylarını anlatıyor

Tarsus’tan Mersin’e gitmek üzere bir minibüse binen 20 yaşındaki Çağ Üniversitesi öğrencisi Özgecan Aslan, Perşembe gününden beri kayıptı. Olayı soruşturan polis, cumartesi günü cinayet şüphelisi minibüs şoförü S. A. ’yı yakaladı.

Evli ve bir çocuk babası şüphelinin Jandarma’daki ifadesinde Aslan’a tecavüz etmek istediğini bunun üzerine Aslan’ın kendisine biber gazı sıktığını itiraf ettiği belirtiliyor. S.A. ‘nın bu olayın ardından 20 yaşındaki genci bıçakladığını daha sonra da demir çubukla başına vurarak öldürdüğünü itiraf ettiği ifade ediliyor.

Türkiye basınında yer alan haberlerde zanlının cinayet sonrası cesedi yok etmek için babası N. A. ve arkadaşı F. G.’den yardım aldığı, maktulün ellerini kesip yüzünü ve vücudunun bir bölümünü yaktıkları aktarılıyor.

Mersin Emniyeti: Şüpheliler delilleriyle Adliye’ye sevk edilecek

Mersin İl Emniyet Müdürlüğü ise yayınladığını basın açıklamasıyla Mersin halkını sağduyuya çağırdı. Emniyet’ten yapılan açıklamada, ‘devletimizin tüm güvenlik güçleri ve unsurları, özellikle kadınlarımıza yönelik gerçekleştirilen bu ve buna benzer, akıldan ve izahtan yoksun insanlık dışı, her türlü eyleme karşı sıfır toleransla hareket etmektedir. Meydana gelen bu elim olayla ilgili yapılan adli tahkikat titizlik içerisinde yürütülmekte olup, tüm şüpheliler adli delilleriyle birlikte en kısa zamanda yüce yargıya intikal ettirilecektir’ dendi.

Özgecan Aslan’ın cenazesi cumartesi günü defnedildi. Cenaze törenine yaklaşık 5000 kişi katılırken imamın ‘kadınlar saf tutmasın’ ikazına rağmen kadınlar en önde saf tuttu. Kadınlar, Türkiye’de belki de ilk kez tabut taşıyarak 20 yaşındaki genci kendi omuzlarında son yolculuğuna uğurladılar.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu: Pazartesi günü siyah giyelim

Özgecan Aslan cinayeti, cumartesi akşamı ve pazar günü Türkiye’nin dört bir yanında düzenlenen eylemlerle protesto edildi. ‘Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’ bu cinayeti ve tüm kadın cinayetlerini protesto etmek ve alınması gerekn önlemleri tartışmak üzere İstanbul’a davet etti.

Platform ayrıca, Pazartesi günü herkesi siyah kıyafet giymeye çağırdı.

Bozdağ: Katiller en ağır cezayı alacak, bu bir insanlık suçu

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, sosyal paylaşım sitesi twitter hesabından yaptığı açıklamada katillerin en ağır cezayı alacaklarını söyledi.

Soruşturma ve kovuşturmanın her aşamasının Adalet Bakanlığı tarafından yakından takip edileceğini belirten Bozdağ, ‘Özgecan Aslan'ın öldürülüp yakılması, sadece canavarca bir hisle-vahşice-hunharca işlenmiş bir cinayet değil; aynı zamanda bir insanlık suçudur. Özgecan Aslan'ı vahşice-hunharca öldüren insanlıktan çıkmış insan suretindeki bu canavarları lânetliyorum. Özgecan Aslan'ı hunharca öldüren insanlıktan çıkmış bu katiller, yargı önünde hesap verecekler. Hak ettikleri en ağır cezayı alacaklardır’ dedi.

Davutoğlu: Kadınına uzanan eller kırılsın

Başbakan Ahmet Davutoğlu, bugün Antalya’da yaptığı konuşmada adaletin en sert biçimde uygulanacağını ifade etti.

Davutoğlu, ‘özellikle erkeklerin bu sloganı her yere yaymasını istiyorum: Kadına uzanan eller kırılsın. Bu elleri kıracağız. İnsanoğlunu gördüğü en namert kişi kadına el uzatan kişidir. Rahmetli, anam derdi ki ‘’erkeğin kötüsü kadına el uzatır kadının kötüsü çocuğa el uzatır" Hükümet ne tedbir alırsa alsın en önemli koruma faaliyeti eğitimle başlar. Kadınlar bizim başımızın tacıdır’ diye konuştu.

Başbakan, Antalya’da açılışı yapılan gençlik merkezine Özgecan Aslan adı verileceğini açıkladı.

Milliyet’ten Burcu Karakaş’ın yazdığına göre Özgecan’ın annesi Songül Aslan, taziye telefonu eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan, katillerin iki üç yılda çıkmamalarını ve adaletin tecelli etmesini istedi. Erdoğan, iki kızı da bugün Aslan ailesini ziyaret etti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Tarsus’ta vahşice öldürülen üniversiteli kızımız hepimizin yüreğinde derin yaralar açtı. İnsanlıktan nasibini alamayanlar kızımızı katlettiler. Bu çok acı ve derin bir yara bütün kadınlar ayakta vicdani sızlayan herkes ayakta nasıl olurda bir üniversite öğrenicisi böyle katledilir. Dün annesi ve babası ile konuştum sonuçta ateş düştüğü yeri yakıyor o anneyi düşünün ne umutları ne beklentileri vardı kızının nasıl yetiştiğini gözleri ile görüyordu ama şimdi o derin acılar yaşıyor" dedi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de, "Gönül tellerinin titrediği, yüreklerin kavrulduğu anlar vardır. Bir şey söylemek isterseniz, ama yine de yutkunup susmayı tercih edersiniz. Haricinizde yaşanmış bazı acıları en derininizde duyarsınız. Vicdanınız sanki zelzele geçirmiş gibi olur, hüzünlenir, kederle dolarsınız. Kötülüğün ve alçaklığın timsali olan katillerin, masumlara yaptığı tarifi ve tanımı olmayan şiddetten dolayı insanlığınızdan utanırsınız. 'Bu da mı oldu, bunu da mı gördük' soruları kafalarınızda uçuşur, beyninizin içini kemirir. Bu anlar zordur, sabır ve metanet gerektirir. Mersin’in Tarsus ilçesinde, 2 günlük aramadan sonra bulunan Özgecan kızımızın vahşete kurban gittiğini öğrenmek bana bunları düşündürdü" açıklaması yaptı.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise, "Üç tane yaratık bu gencecik çocuğa bu zulmü yapmışlar ve bunu erkeklik adına yapmışlar. Şimdi Ağrı'dan bu erkeklik anlayışına, tecavüzcü, vahşi, barbar erkeklik anlayışına bütün Ağrılı erkeklerin lanet okumasını istiyorum. Erkeklik anlayışı buysa biz o anlayışı yıkacağız, tarihin çöp sepetine atacağız. Erkek anlayış kadınla kendini bir gören anlayıştır, kadına tecavüzcü anlayış değildir. Böyle bir erkeklik anlayışını asla kabul etmeyeceğiz" diye konuştu.

Kadınlar başlarından geçen taciz olaylarını anlatıyor

Twitter’da açılan #sendeanlat hastag’i ise tüm dünyada trending topic oldu. Bu başlık altında kadınlar, uğradıkları cinsel taciz ve cinsel şiddeti yazdılar. Binlerce hesap, çocukken mahallede, okula giderken otobüste, metrobüste, minibüste, aile içinde, işyerinde, okulda hatta emniyette uğradıkları cinsel tacizleri gündeme.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG