Erişilebilirlik

Türkiye Krizi Tırmandırmak İstemiyor


Türkiye, Rusya Federasyonu’yla yaşanan dünkü gerilimin ardından gerginliği azaltmak istiyor. Moskova’yla iletişim kanallarını açık tutan Türkiye, ilk resmi diplomatik temasını yaptı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye ziyaretini iptal eden Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la yaptığı telefon görüşmesinde “Rusya’ya ait uçağın Türk hava sahasının ihlali nedeniyle düşürülmesi’’ hakkında bilgi verdi. Kulislerde iki ülke dışişleri bakanlarının 3-4 Aralık’ta Sırbistan’ın başkenti Belgrad’la düzenlenecek AGİT Dışişleri Bakanları Zirvesi’nde biraraya gelme ihtimali konuşuluyor.

Erdoğan: ’’Gerilimi tırmandırmak istemiyoruz’’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da bugün İstanbul’da düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) 31. Toplantısı’nın açılışında yaptığı konuşmada Türkiye’nin krize dair pozisyonunu bir kez daha netleştirdi.

“Türkiye gerilimin, krizin ve husumetin safında değil; her zaman barışın, diyaloğun ve diplomasinin tarafında yer almıştır" diyen Erdoğan, "Bundan sonra da biz bu tavrımızı koruyacağız. Hiç kimse bizden sınır güvenliğimizin sürekli ihlal edilmesine, egemenlik haklarımızın yok sayılmasına, hak ve hukukumuzun çiğnenmesine sessiz ve tepkisiz kalmasını beklememelidir. Bu hadiseyi tırmandırmak gibi bir düşüncemiz kesinlikle bulunmamaktadır. Sadece kendi güvenliğimizi ve kardeşlerimizin hukukunu savunuyoruz,’’ dedi.

Erdoğan: Kimse kimseyi aldatmasın Lazkiye ve kuzeyinde IŞİD yok

Düne kadar böyle bir olayın meydana gelmemesinin Türkiye’nin iyi niyetli ve serinkanlı tavrı olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı, uçakların düşürülmesinin ardından NATO ve Birleşmiş Milletler’in süratle bilgilendirildiğini söyledi.

Erdoğan, Rusya’nın Suriye hükümetiyle birlikte Türkmenlerin bulunduğu bölgeye yönelik operasyonlarını ise bir kez daha eleştirdi.

‘‘Şu söyleniyor; orada DAİŞ'e karşı bulundukları ifade ediliyor. Bir defa Bayırbucak Türkmenleri'nin olduğu -Lazkiye ve kuzeyi- bu bölgede IŞİD terör örgütü yoktur. Kimse kimseyi aldatmasın. Şu anda IŞİD terör örgütünün bulunduğu bölge Cerablus ve doğusudur, onun güneyidir.’’

Davutoğlu: ‘‘Sınır ihlaline müdahale talimatını bizzat verdim’’

Başbakan Ahmet Davutoğlu da TBMM Grup Toplantısı’nda yaptığı konuşmada Bayırbucak Türkmenleri’yle ilgili Türkiye’nin hassasiyetinin altını çizerken sınır ihlaline müdahale talimatının kendisine ait olduğunu söyledi.

Davutoğlu, “Son bir hafta içinde özellikle Bayırbucak bölgesinde saldırıların yoğunlaşması üzerine Pazar günü yemin törenimizden hemen önce yaptığımız güvenlik zirvesinde de bu husus bir kez daha vurgulanmış, bu gelişmeler eğer Türk hava sahası ihlaline yol açacak bir sonuç doğurursa her türlü tedbiri alacağımız dile getirilmiş o toplantıda silahlı kuvvetlerimize gerekli talimatlar bizzat tarafımca verilmiştir. Bütün ülkelere ilgili taraflara Türk hava sahasının ve kara sınırlarının ihlal edilmesi gerektiğinin ihlal edilmesi halinde sınırlarımızı korumak konusunda kararlılığımızı bir kez daha açıkça ifade ettik,’’ dedi.

Davutoğlu: Rusya ile gerilim yaşama niyetimiz yok, Rusya dostumuzdur

Başbakan, Türkiye ile ipleri germek niyetinde olmadıklarını da söyledi.

“Rusya ile ekonomik, siyasi, kültürel bağlarımız son derece güçlüdür. Bu olayda Rusya Federasyonu ile ipleri germek, gerilim yaşamak gibi bir niyetimiz yok olamaz da. Rusya bizim dostumuz, komşumuzdur. Büyük devletler arasındaki ilişkiler, iletişim kazalarına feda edilemez. Rusya Federasyonu bizim çok önemli bir ortağımızdır. Şu anda aramızdaki iletişim kanalları açıktır. Buna büyük önem veriyoruz. Bu gerilimin düzeyinin artırmamak tüm tarafların özen göstermesi gereken bir husustur.’’

Davutoğlu, muhalefeti eleştirdi

Davutoğlu, başta CHP olmak üzere muhalefetin Rusya kriziyle ilgili tavrını da eleştirdi. Başbakan, ‘‘Ya bu ülkenin hava sahasını, kara sınırlarını korumak konusunda ilkeli bir tutumla hep birlikte beraber olalım ya da lütfen gölge etmeyin; gidin kendi kurultay oyunlarınızla uğraşın. Bu kritik günde dahi hükümetimizle omuz omuza durmak yerine bugün Sayın Kılıçdaroğlu'nun yaptığı gibi hükümetin Ortadoğu politikasını eşleştirmek bu kritik dönemde hiçbir muhalefet liderine yakışan tutum değildir," dedi.

Kılıçdaroğlu: ‘‘Başbakan durdurulan MİT tırlarının silah götürdüğünü itiraf etti’’

Başbakanın eleştiri oklarını yönelttiği CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise hükümete yönelik eleştirilerini sürdürdü. Kılıçdaroğlu özellikle Başbakan Davutoğlu’nun durdurulan MİT tırlarıyla ilgili sözlerini gündeme taşıdı:

“Rus uçağının düşürülmesi üzerine Davutoğlu'nun açıklaması 'MİT TIR'larına operasyon yaparlar, bu katliamdan sorumludurlar' diyor. Yani biz silah gönderiyorduk. İzin vermediler. Oysa o silahların tamamı gitti. İzin vermediler ve sorumlular. İtiraf ediyor. Devlet yönetiminde vatandaşa yalan söylemek var mıdır? O silahlar nereye gitti? Bu sorunun cevabını hep beraber bekliyoruz.’’

Kılıçdaroğlu: ‘‘Her şeye maydanoz olan kişi cumhurbaşkanlığı yapamaz’’

‘‘Ben dünyanın merkezindeki adamım diye yola çıkarsanız Ortadoğu’nun şamar oğlanına dönersini ’’ diyen CHP lideri, uçağın düşürülmesi sonrasında ilk açıklamanın Cumhurbaşkanlığı’ndan gelmesini de eleştirdi.

‘‘İki başlı devlet yönetimi olmaz. Düşürülen bir uçak dolayısıyla arka arkaya açıklamalar yapılıyor. Biri diğerini yalanlayan, tutarsız açıklamalar. Nereden? Kaçak saraydan yapılıyor. Bir bekle kardeşim. Açıklama yapıyorsun, 10 dakika sonra onu düzeltiyorsun. Devlet böyle mi yönetilir? Bu ülkenin Başbakanı var, Genelkurmay Başkanı var. Bekle önce onlar açıklama yapsın. Her şeye maydanoz olan kişi cumhurbaşkanlığı yapamaz. Yapmamalıdır. Böyle bir yönetim Türkiye'ye felaket getirir, bölgeye de felaket getirir.’’

‘‘PYD masaya oturacak ya Türkmenler’’

Esad’sız çözümün tamamen çöktüğünü ifade eden ana muhalefet lideri, Rusya’ya sağduyulu olma çağrısında bulundu. CHP liderinin en büyük endişesi ise Suriye’de orta vadede kurulması muhtemel çözüm masasına PYD’nin otururken Türkmenlerin devre dışı kalması.

Kılıçdaroğlu bu endişeyi şu sözlerle ifade etti: ‘‘En büyük endişem Suriye sorununun çözümünde PYD masaya oturacak, Türkmenler de acaba o masaya oturacak mı? Sınırımızı ihlal etti diye Rusya'nın uçağını düşürdük. Peki bu tabloyu kim yaratı? Bu tablonun asıl sorumlusu kim? Türkiye'yi Ortadoğu bataklığına sürükleyen kim? IŞİD terörünü Türkiye'ye ithal edenler kimler? Bu soruların cevaplarını her vatandaşım vicdanında kendisine sorsun. Mezhep endeksli politikanın Türkiye'yi getirdiği nokta budur.’’

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG