Erişilebilirlik

Türkiye ile ABD Arasında ‘Üs Kullanımı’ Bilmecesi


Beyaz Saray Güvenlik Danışmanı Susan Rice
Beyaz Saray Güvenlik Danışmanı Susan Rice

Amerikan Savunma Bakanlığı yetkilileri, Türkiye’nin askeri üslerini Irak ve Suriye’deki IŞİD militanlarına yönelik operasyonlar düzenlenmesi amacıyla Amerika liderliğindeki koalisyon güçlerinin kullanımına açtığını bildiriyor

Amerikan Savunma Bakanlığı yetkilileri, Türkiye’nin askeri üslerini Irak ve Suriye’deki IŞİD militanlarına yönelik operasyonlar düzenlenmesi amacıyla Amerika liderliğindeki koalisyon güçlerinin kullanımına açtığını bildiriyor. Anlaşma, Türkiye’nin Suriye sınırından yaklaşık 100 kilometre uzaklıkta bulunan İncirlik Hava Üssü’nü kapsıyor.

Rice: ‘Türkiye üslerin kullanılmasına izin verdi’

Amerikan yönetiminden en üst düzey açıklama Beyaz Saray Güvenlik Danışmanı Susan Rice’tan geldi. Rice, Türkiye’nin ABD ve ortaklarına Suriye ile Irak’ta sürdürülen IŞİD’le mücadele faaliyetleri kapsamında üslerin kullanılması izni verdiğini" açıkladı.

Rice, Amerikan NBC Televizyonu’na verdiği mülakatta, şu açıklamaları yaptı.

"Türkiye’den tek başına Suriye'ye kara birliklerini göndermelerini istemedik. İlgilendiğimiz konu şu: Öncelikle, Türkler son birkaç gün içinde, Suriyeli ılımlı muhaliflerin eğitilmesi için, ABD ve ortaklarımızın Türk üsleri ve toprağını kullanmasına izin vereceklerine dair bir taahhütte bulundular. Bu yeni bir taahhüt. Türkiye’deki tesisilerin, Irak ve Suriye’deki faaliyetlerde, koalisyon güçleri yani Amerika ve diğerleri tarafından kullanılabileceğini söylediler. Bu yeni bir taahhüttür ve bunu büyük memnuniyetle karşılıyoruz.”

Türkiye: ‘İncirlik konusunda yeni mutabakat yok’

Rice’ın bu açıklamaları üzerine Türkiye’den “aramızda yeni bir mutabakat yok” yanıtı geldi. Başbakanlık kaynaklarından yapılan açıklamada, “İncirlik konusunda yeni bir mutabakat yok. Mevcut anlaşmalar çerçevesinde kullanımı devam ediyor. Talep ve beklentiler var, görüşmeler devam ediyor. Muhaliflerin eğitilmesi konusunda bir mutabakat var, ama nerede ve ne şekilde eğitileceği konunda bir netlik şu an için söz konusu değil” ifadeleri kullanıldı.

Savunma Bakanı Chuck Hagel geride bıraktığımız hafta, İncirlik Hava Üssü’nün kullanıma açılmasının Amerika’nın taleplerinden biri olduğunu söylemişti.

Pentagon heyeti Türkiye’ye gidiyor

Savunma Bakanlığı’ndan bir heyet bu hafta Türkiye’ye giderek anlaşmayı tamamlayacak gerekli süreci başlatacak. Bu görüşmeler, geçen hafta emekli General John Allen ve Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Brett McGurk’ün yaptığı temasları takip edecek.

IŞİD’e yönelik hava saldırılarına Ağustos ayının sonunda başlayan Amerika, askeri operasyonları bazı müttefik ülkelerin de katılımıyla Suriye’yi de kapsayacak şekilde geçen ay genişletti.

Türkiye üzerindeki baskılar, IŞİD militanlarının Suriye’deki sınır kasabası Kobani’yi ele geçirmesini engellemek için savaşan Kürt güçlere destek vermesi amacıyla arttırıldı. Türkiye ise şimdiye kadar müdahale etmeyi reddetti.

Kobani’de çatışmalar dün de sürdü. Amerikan Ordusu’ndan yapılan açıklamada Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin de katılımıyla savaş uçaklarının Kobani’deki IŞİD unsurlarını vurduğu bildirildi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG