Erişilebilirlik

Türkiye’de Halk Şeriat İstemiyor


Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı İsmail Kahraman’ın yeni anayasa ve laiklikle ilgili sözlerinin tartışma yarattığı günlerde, Pew Araştırma Şirketi’nin Küresel Tavırlar Projesi’nin şeriatla ilgili araştırması ilginç sonuçlar ortaya koydu

2015 yılında büyük Müslüman nüfusa sahip 10 ülkede yapılan anketlerin sonucu olan araştırmada kendini Müslüman olarak tanımlayan insanlara, ülke hukukunun ne oranda Kuran’dan etkilenmesi gerektiği soruldu. Bu soruya yelpazenin bir ucunda olan Pakistan’da halkın yüzde 78’i yasaların katı biçimde Kuran’ı izlemesi gerektiğini söylerken, yüzde 16’sı yasaların İslam’ın değerlerini yansıtması gerektiğini ancak tam olarak izlemesi gerekmediğini söylüyor. Bu ülkede halkın yalnızca yüzde 2’si yasaların Kuran’dan etkilenmemesi gerektiğini söylüyor.

Türkiye ise bu yelpazenin diğer ucunda. Laikliği en güçlü biçimde savunan Müslüman ülkeler arasında Burkina Faso’dan sonra ikinci olarak Türkiye var.

Türkiye’de halkın yalnızca yüzde 13’ü yasaların katı biçimde Kuran’ı izlemesi gerektiğini söylerken, yüzde 38’i yasaların İslam’ın değerlerini yansıtması gerektiğini ancak tam olarak izlemesi gerekmediğini söyledi. Türkiye nüfusunun yüzde 36’sı yasaların Kuran’dan etkilenmemesi gerektiğini düşünüyor.

Yasaların Kuran’dan etkilenmemesi gerektiğini düşünenler eğitim düzeyi olarak farklılık gösteriyor. Lise ve üstü mezunu Türkler arasında yasalar Kuran’dan etkilenmemeli diyenlerin oranı yüzde 45 iken, lise mezunu olmayanlar arasında bu aran yüzde 28’e düşüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG