Erişilebilirlik

Artan Şiddet Seçimleri Tehdit Ediyor


2013’te ilan edilen ateşkesin geçen ay sona ermesiyle PKK ile geçen çatışmalar tekrar başladı.

Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Profesörü Soli Özel, artan şiddetin Kasım seçimlerini zora sokabileceğini belirtiyor. Özel, mevcut durumda seçim yapılmasının mümkün olup-olmayacağının bilinmediğini ve bu tür bir ihtimalden kaygı duyduğunu belirtiyor. Uzman, çatışma ortamında seçim yapmanın güçlüklerine dikkat çekerken, bu ortamda alınan seçim sonuçlarının da güvenilir olamayabileceğine dikkati çekiyor.

Geçen hafta IŞİD’in yayınladığı bir video da endişeleri arttırdı. IŞİD, Türkiye’deki destekçilerine İstanbul’u fethetme çağrısında bulundu.

Brüksel’deki Carnegie Avrupa Merkezi’nden Sinan Ülgen ise, Türkiye’nin çatışma dönemlerinde seçim yapma konusunda deneyimli olduğuna dikkat çekiyor.

Türkiye’nin PKK ile mücadele ettiği 80’ler ve 90’larda da seçim yaptığını hatırlatan Ülgen yine de o dönemde daha çok kırsal alanlarda yaşanan terör olaylarının artık kentlere yayılmış durumda olduğuna dikkati çekiyor.

Kürtler’in yoğun olarak yaşadığı bazı kentlerde sokağa çıkma yasağı uygulaması başladı. Bazı geçici güvenlik bölgelerine de altı ay boyunca dışardan giriş yasaklandı. Polis, aynı zamanda Haziran ayında ilk kez meclise giren HDP’nin bazı üyelerini tutukladı.

Soli Özel, tutuklamaların bir sonraki seçim açısından endişe verici olduğunu söylüyor.

Son tutuklamalarda PKK’lılardan fazla HDP’linin tutuklandığına dikkati çeken Özel, Erdoğan’ın HDP’yi daha büyük bir tehdit olarak gördüğünü söylüyor.

Geçtiğimiz haftasonu güvenlik güçleri 3 HDP’li belediye başkanını bölücülük suçlamasıyla tutukladı. Birçok uzman, Güneydoğu’da artan askeri varlığın ve artması beklenen olağanüstü durum uygulamalarının, seçim sonuçlarının güvenilirliği konusunda ciddi şüpheler yaratacağını düşünüyor.

STÜDYO VOA

BM Genel Kurulu’ndan Filistin’le ilgili olumlu karar – 10 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG