Erişilebilirlik

‘Türkiye Batı İçin Endişe Kaynağı’


‘Türkiye Batı İçin Endişe Kaynağı’
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:12:43 0:00

Ankara saldırısı sonrası Türkiye’de oluşan tablonun Batı’dan bakıldığında nasıl göründüğünü sorduğumuz başkent Washington’daki Türkiye uzmanlarından Kemal Kirişçi, Ankara garı gibi son derece sembolik öneme sahip bir binanın önünde yapılan saldırının endişeyi arttırdığını söylüyor.

“Batı’dan bakıldığında akla gelen ilk kelime endişe oluyor. Türkiye’deki istikrarsızlığın Batı için ne kadar bir endişe kaynağı olduğunu anlayabiliriz.”

Başkent Washington’daki düşünce kuruluşlarından Brookings Enstitüsü Türkiye Projesi Direktörü ve TUİSAD kıdemli araştırmacısı Prof. Dr. Kemal Kirişçi, Suriye’deki durumu daha da karmaşık hale getiren Rusya’nın müdahalesi, Kırım’ın ilhakı, gibi başlıkların Batı için endişe olduğunu ifade ediyor ve ekliyor.

“Bunların ortasında uzun zaman Türkiye’ye bir istikrar adası olarak bakılmıştı. Halbuki Türkiye son bir buçuk senedir hem ekonomik açıdan hem siyasi açıdan artan bir istikrarsızlığa kaydı.”

Suriye savaşı Türkiye’yi ve dünyayı çok ciddi bir mülteci kriziyle karşı karşıya getirdi. Rusya’nın hava operasyonları tabloyu değiştirmeye başladı. Rusya’nın amacı uzun vadede planı ne ve Türkiye-Rusya ilişkilerinin geleceğini nasıl görüyorsunuz sorusuna şu yanıtı verdi.

“Rusya’nın planı Esat rejiminin tabanını teşkil eden Nusayrilerin bulunduğu bölgenin güvenliği sağlamak.Akdeniz kıyısındaki Rusların uzun zamandır kullandığı imkanların kontrolüne devam edebilmek. Mesaj boyutu da var. ABD ve Batı Suriye konusunda uzun zamandır kararsızlık yaşadı. Oysa Rusya’nın mesajı ben müttefiklerimin yanında her zamana dururum gerektiğinde de görüldüğü gibi askeri müdahalede bulunurum mesajı verdi.

En önemlisi Akdeniz kıyısında inşa edilecek nükleer enerji santralı ile Rus gazını Avrupa’ya taşıması beklenen gaz boru hattı. Bunların geleceği zaten sorgulanmaya Suriye’deki gelişmeler sonrası daha büyük soru işaretler oluştu.”

Profesör Kirişçi, Amerika’nın YPG’ye desteğini arttırarak sürdürme kararının iki ülkenin görüş ayrılıklarını daha da derinleştirip derinleştirmeyeceği sorusunu ise “Türkiye ile Amerika Suriye defterinde aynı sayfada olduğunu söylemek zor. Her ne kadar İncirlik hava üssünün kullanılması ve İŞİD’e karşı ortak mücadele kararı vermiş olsalar bile” sözleriyle yanıtladı.

“Amerika’dan bakıldığında müttefiklik ilişkisine rağmen çok derin bir güvensizliğin baskın çıktığını üzülerek gözlemliyoruz. Aradaki güvensizlik sorunlara ortak bir yaklaşımın geliştirilmesini engelliyor.”

Mülteci krizi ve Avrupa Birliği eylem planı konusunda ise, her iki tarafın iç siyaseti eylem planını şekillendirdiğini düşünüyor.

AB’ye mülteci akını kendi sınırlarına dayanana kadar, pek çok uluslararası kuruluştan çok baskı geldiği halde çağrılara kulağını tıkadığını savunuyor. Brookings uzmanı, Bu noktada AB ile Türkiye’nin birbirlerine muhtaç olduğu görüşüne katıldığını kaydediyor.

  • 16x9 Image

    Mehtap Çolak Yılmaz

    Mehtap Çolak Yılmaz, 1997 yılında Star Haber’de başladığı televizyon haberciliğine, 2000 yılında ATV Haber’le devam etti. Avrupa ve Ortadoğu başta olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde haber takip etti, söyleşiler ve canlı yayınlar yaptı. 2003 yılında iki ay boyunca Irak’ın işgalini Bağdat ve Kuzey Irak’tan takip etti. 2005 yılında  ATV Haber Washington Temsilcisi olarak mesleğine Amerika’da devam eden Yılmaz, 2012 yılından bu yana da Amerika’nın Sesi’nde çalışıyor.

STÜDYO VOA

ABD Ordusu, Gazze açıklarında geçici iskeleyi kurdu - 16 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG