Erişilebilirlik

Türkiye Basın Özgürlüğünde 154. Sırada


Türkiye, dünya basın özgürlüğü sıralamasında yine geriledi. Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Örgütü'nün yayımladığı 2013 Dünya Basın Özgürlüğü Sıralaması’nda Türkiye 179 ülke içerisinde, bir önceki yıla göre kıyasla 6 basamak gerileyerek, 154. sırada yer aldı.

Araştırma sonuçlarını Arap Baharı’na atfen “Baharlardan Sonra Umutlar Kırık” üst başlığıyla duyuran RSF, “bölgesel modeller tatmin edici değil” alt başlığı altında Türkiye, Rusya, Brezilya, Çin, Hindistan, Güney Afrika’yla birlikte Türkiye’yle ilgili tespitlerini belirtti.

RSF: 'Türkiye dünyanın en büyük gazeteci hapishanesi'

Sınır Tanımayan Gazeteciler, Türkiye’yle ilgili şu ifadelere yer verdi.

“Terörle mücadele adına, Türkiye demokrasisi bugün gazeteciler için dünyanın en büyük hapishanesi haline geldi. Her eleştiriyi çeşitli yasadışı örgütlerin komplosu olarak değerlendiren devletin güvenlikçi paranoyası, Kürt Sorunu’nun tekrar tırmanışa geçtiği son bir yıl içerisinde yeniden belirginleşti. Acaba, Terörle Mücadele Kanunu’nda onlarca kez vaat edilen fakat ertelenen reformlar, yetkililerle PKK arasındaki müzakerelerin yeniden başlaması, gerçek bir yaklaşım değişikliği doğurabilecek mi?”

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün 2005’ten bu yana yayınladığı istatistiklere bakıldığında Türkiye’nin basın özgürlüğü konusundaki kan kaybı daha iyi görülüyor. Aynı listede 2005’te 98. sırada yer alan Türkiye, 2006’da 100., 2007’de 101., 2008’de 103., 2009’da 123., 2010’da da 138. Sırada yer aldı.

Doğu Avrupa ülkelerinin de basın özgürlüğü karnesi zayıf

Basın özgürlüğü problemi artık Avrupa ülkelerinin de önde gelen sorunları arasında yer alıyor. Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün raporuna göre, Bulgaristan yedi basamak gerileyerek 87. , Yunanistan ise on basamak gerileyerek 84. sırada kaldı. Keza Bosna Hersek (64) Macaristan (56) da bir önceki yıla kıyasla gerileyen ülkeler arasında sayıldı.

2012 yılında da sıralamanın en gerisindeki ülkeler değişmedi. Suriye, Türkmenistan, Kuzey Kore ve Eritre son dört sırayı paylaştı.

RSF: ‘Demokrasi azaldıkça gazetecilere baskı artıyor’

RSF Genel Sekreteri Christophe Deloire, sıralamada kıstas olarak doğrudan ülkelerdeki rejimlerin niteliğinin dikkate alınmadığını, buna karşın çalışmayla, demokratik ülkelerin insan haklarını ihlal eden ülkelere göre haber üretme ve yayma özgürlüğünü daha etkin şekilde koruduklarının ortaya çıktığını açıkladı.

Deloire, “Diktatörlüklerde, haberin aktörleri aileleriyle birlikte acımasız baskılara maruz bırakılıyor. Birçok demokratik ülkedeyse haberciler, basının ekonomik krizi ve çıkar çatışmalarıyla karşı karşıya. Tüm bu şartlar birbiriyle kıyaslanamayacak olsa da, ister şiddete isterse yayın kısıtlamalarına karşı olsun, baskılara karşı direnenleri anıyoruz” dedi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG