Erişilebilirlik

Türkiye 63 IŞİD’liyi Öldürdü


Türk Silahlı Kuvvetleri, Fırtına obüsleri, çok namlulu roketatarlar ve İncirlik Üssü’nden havalanan İHA’larla düzenlenen operasyonlarda Suriye’deki IŞİD mevzilerinin hedef alındığını ve 63 IŞİD militanının öldürüldüğünü açıkladı.

Operasyonlar, IŞİD’in Suriye’den Kilis’i hedef alan ve sekiz kişinin yaralanmasına yol açan roket saldırıları üzerine düzenlendi.

Öte yandan Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye Ordusu’nun Halep’e yönelik hava saldırıları üzerine bozulma aşamasına gelen ateşkes anlaşmasını kurtarmak üzere Cenevre’de Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adel El Cübeyir’le biraraya geldi.

Amerikalı yetkililer, Suriye’de şiddeti sona erdirmek için Rusya’yla işbirliğinin kilit önem taşıdığını, Kerry’yi bekleyen en büyük zorluğun, Moskova’yı Suriye Hükümeti’nin Halep saldırılarını durdurmasını sağlamaya ikna etmek olduğunu bildiriyor.

ABD’nin ateşkes çabaları

Halep’e yönelik saldırıları durdurma girişiminde bulunmayı reddeden Rusya, saldırıların Halep’te El Nusra ve diğer köktendinci örgütlere ait hücreleri dağıtmak için gerekli olduğunu savundu. Amerika ise saldırıların ateşkesi ihlal ettiğini ve sivilleri hedef aldığını iddia ediyor.

Suriye Ordusu, Cuma günü Şam ve Lazkiye’deki çatışmaların durdurulması için geçici ateşkes ilan etmişti. Ancak Dışişleri Bakanı Kerry, çatışmaların Halep’te de durdurulmasını istiyor.

Rusya’nın görüşmelerde yer almaması, Kerry’nin Cenevre’de ateşkesi pekiştirme çabalarını zora sokuyor. Ancak Kerry yine de ilerleme sağlandığını, Rusya’yla görüşmelerin sürdüğünü belirtti.

Diplomatik çabalar yoğunlaşırken Halep’te şiddet eylemleri sürüyor. Kent sakinleri, isyancıların elindeki doğu bölgelerine yeni hava saldırıları düzenlendiğini bildiriyor.

Halep’te son 11 günde 250 kişinin öldürülmesi, Amerika ve ortaklarını, barış sürecini başlatmak için acilen harekete geçirdi.

John Kerry, Washington’a dönmeden önce Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’yla da bir görüşme yapacak.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG