Erişilebilirlik

Türk Vatandaşı Yıldız Basketbolcu Öldürüldü


Basketbol yaşamını Türkiye’de sürdürdüğü 2010 yılında, Ali Karadeniz ismini alarak Türk vatandaşlığına geçen Amerikalı yıldız basketbolcu Michael Wright, New York’ta öldürüldü. Polis, dün sabah saatlerinde Brooklyn semtinde park edilmiş bir Lexus marka Jeep’in arka koltuğunda siyah çöp torbalarının altına gizlenmiş, kafası ve yüzünden yaralanmış bir erkek cesedi buldu. Plaka bilgilerinden kısa sürede cesedin ünlü basketbol yıldızı Michael Wright ait olduğu tespit edildi.

Olayla ilgili geniş çaplı soruşturma başlatan New York Emniyet Teşkilatı (NYPD) ilk bulgular çerçevesinde olayın cinayet olduğu kanısına vardı ve soruşturma cinayet masası ekiplerine devredildi. Dün akşam saatlerinde Michael Wright’ın cesedini inceleyen adli tabip, olayla ilgili raporunda ünlü yıldızın ölüm nedenini cinayet olarak açıkladı. Polis kaynakları cinayetle ilgili henüz bir tutuklama olmadığını belirtti.

Eşcinsel ilişki iddiası

New York Daily News gazetesi, olayla ilgili polis kaynaklarına dayandırdığı haberinde, yıldız basketbolcu Michael Wright’ın ‘grindr’ eşcinsel arkadaş bulma uygulaması aracılığıyla bir kişi ile buluşmuş olma ihtimalinin bulunduğunu ve cinayeti de bu kişinin işlemiş olduğu ihtimali üzerinde durulduğu belirtti. 35 yaşındaki siyah basketbolcunun, New Jersey’nin Closter bölgesinde aynı evi paylaştığı arkadaşları, Michael Wright’ın Pazar gününden beri kayıp olduğunu ve durumu polise bildirdikleri belirtti.

Amerika ve Türkiye’de büyük üzüntü

Michael Wright’ın New York’ta cinayete kurban gitmesi. Amerika ve Türkiye’de derin üzüntü yarattı. Michael Wright’ın doğduğu Chicago, yaşadığı New Jersey, cinayete kurban gittiği New York ve yıldızının parladığı Arizona eyaleti başta olmak üzere Amerika ve Türkiye’de birçok gazete, televizyon ve internet haber sitesi olayı flaş haber olarak duyurdu. Amerika’daki yerel yayın kuruluşlarına Michael Wright cinayeti ile ilgili görüşlerini açıklayan yakın akrabaları ve arkadaşları, Michael Wright’ın hiç kimseyi incitmeyecek çok iyi bir karaktere sahip olduğunu, ölümünden duydukları üzüntüyü dile getirdi. Michael Wright’ın Chicago’da yaşayan kuzeni Randolph Berry, özel yaşantısı hakkında pek bilgi sahibi olmadığını, kuzeninin eşcinsel olup olmadığını ise bilmediğini söyledi.

Basketbol camiası yasta

Türkiye Basketbol Federasyonu, Michael Wright’ın cinayete kurban gitmesinin ardından internet sitesinde bir başsağlığı mesajı yayınladı. Taziye mesajında; “7 Ocak 1980 doğumlu ABD asıllı Türk basketbolcu Ali Karadeniz'in (Michael Wright) vefatını üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayız. Türkiye Basketbol Federasyonu olarak yaşamını yitiren Ali Karadeniz’in ailesine ve yakınlarına başsağlığı diliyoruz. Chicago doğumlu olan Ali Karadeniz 2005-2006 sezonunda Beşiktaş Cola Turka, 2007-2009 yılları arasında Türk Telekom, 2010-2011 sezonunda Trabzonspor Medical Park, 2011-2012 sezonunda Türk Telekom ve 2012-2014 yıllarında da Mersin BŞB formaları giymişti. Oyuncu, 2001 yılında NBA ekiplerinden New York Knicks tarafından draft edilmiş fakat ligde süre alamamıştı. Ali Karadeniz, son olarak Fransa'nın Cholet Basket takımının kadrosunda yer almış, şubat ayında takımdan ayrılmıştı” denildi.

Türk Hava Yolları ve Avrupa Basketbol Ligi de Michael Wright’ın ölümünün ardından internet sitesinden başsağlığı mesajı yayınladı. Mesajda, Michael Wright’ın ölümünden duyulan derin üzüntü dile getirildi. Michael Wright’ın, Avrupa’da on yılı aşkın bir süre uluslararası birçok seçkin takımın formasını giymiş bir yıldız olduğu belirtildi.

Başarılı basketbol kariyeri

Michael Wright, basketbol kariyerine Chicago'daki Farragut Askeri Akademisi'nde başladı. Burada Kevin Garnett ile birlikte forma giydi. 1998'de Dünya Şampiyonu olan ABD Genç Milli Takımı'nın en skorer oyuncusu oldu. 2001'de Arizona Üniversitesi'nde 15 sayı 8 ribaunt ortalamalarıyla oynadı ve NCAA finaline kadar yükselen takımının önemli oyuncusu oldu. 2001 yılında NBA ekiplerinden New York Knicks tarafından seçildi, fakat ligde oynayamadı. Avrupa kariyerine ise 2002 yılında Polonya’da Slask Wroclav takımıyla başlayarak, Türkiye, İspanya, İsrail, Almanya, Fransa ve Güney Kore liglerinde oynadı.

Avrupa’daki ilk senesinde takımının şampiyonluğunda büyük pay sahibi oldu ve Polonya’da sezonun en iyi oyuncusu seçildi. 2003 yılında İsrail'in Hapoel Tel Aviv takımında forma giydi ve play-off finali oynadı. 2004'te FIBA Avrupa Ligi All Star maçının en değerli oyuncusu seçildi. 2005 sezonunda Almanya'nın Alba Berlin takımının normal sezonu lider tamamlamasında etkisi büyüktü. Michael Wright, 2005-2006 sezonunda Beşiktaş'a transfer oldu. 2006-2007 sezonunda Pau Orthez takımına transfer oldu. 2007-2008 sezonunda Türk Telekom Basketbol takımında görev aldı. Ancak yaşadığı sakatlık sonucunda sezonu kapattı. Daha sonra Trabzonspor ve Mersin Büyükşehir Belediyesi formaları da giydi. 2010-2011 yılı sezonunda Türkiye Beko Basketbol Ligi Sayı Kralı oldu. 3 Şubat 2015’te Fransa'nın Cholet takımıyla sözleşme imzaladı ancak başarısız olunca takımdan ayrıldı.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG