Erişilebilirlik

Türk Halkının En Büyük Sorunu Ekonomi


Genel seçimlere bir aydan az bir zaman kala Amerikan Alman Marshal Fonu tarafından yayınlanan son bir kamuoyu araştırması Türk halkının en büyük sorununun terör ya da mülteciler değil, ekonomi olduğunu ortaya koyuyor. Türkler ayrıca mülteci ve göç politikalarının da sertleştirilmesini istiyor.

7 Haziran Genel Seçimleri’nden sonraki ortamda Türkiye’nin “zor zamanlardan geçtiğini” savunan Amerikan Alman Marshall Fonu (GMF) tarafından yapılan araştırma, Adalet ve Kalkınma Partisi hükümetinin Meclis’te tek başına hükümet kurabilecek çoğunluğu kaybettiğine ve parlamentonun kilitlendiğine dikkati çekiyor. Büyüme oranının düşük düzeyde seyrettiğini ve ekonomik krizin etkisinin yaşanmaya devam ettiğini vurgulayan GMF, Tüketici Güven Endeksi’nin de en son 2009 mali krizinde görülen düzeylere gerilediğine dikkati çekiyor.

GMF’in 4-13 Temmuz tarihleri arasında 16 ilde binden fazla kişiyle yürüttüğü kamuoyu araştırması halkın IŞİD terör örgütüyle mücadele konusunda bölünmüş olduğunu ortaya koyuyor.

Araştırmaya göre Türkler, Azerbaycan dışındaki hiçbir ülkeye de güvenmiyor.

“Türkiye’nin Algıları” adı verilen Kamuoyu araştırmasına katılanların yüzde 91’i IŞİD’i terör örgütü görmelerine rağmen yalnızca yüzde 82’si tehdit olarak görüyor. Yüzde 38’lik bir kesim IŞİD’le mücadele koalisyonunun dışında kalınmasını isterken, yüzde 24 koalisyona aktif katılım sağlanmasını, yüzde 23 de askeri olmayan yöntemlerle destek verilmesini tercih ediyor.

Ayrıca Suriye’nin kuzeyinde güvenli bölge oluşturma düşüncesi, hatta asker gönderme Türk kamuoyunda az destek buluyor. Ekonomik beklentilerini azaltan Türkler hükümetin dikkatini iç sorunlara odaklamasını istiyor.

Araştırmayı yürüten GMF Ankara Direktörü Özgür Ünlühisarcılıklı, Türkiye’nin son üç yılda sınırlarında yaşanan istikrarsızlıktan dolayı yönünü yeniden Batı’ya çevirdiğini düşünüyor. Türkiye’nin kendini daha az güvende hissettiğinin altını çizen Ünlühisarcılıklı, geçmişte Türkler’in demokratikleşmek için Avrupa Birliği’ne ihtiyaç duymadığını, şimdiyse demokratik koşulların gerilemesinden dolayı AB’nin demokrasi açısından bir çıpa olarak görüldüğünü belirtiyor.

Araştırmaya göre Türkler’in gözünde en fazla güvenilir uluslararası örgüt, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi. Ayrıca araştırmaya katılanların yüzde 44’ü Avrupa Birliği üyeliğine destek veriyor.

Adalet ve Kalkınma Partisi hükümeti açısından bir başka sorunsa ankete katılanların yüzde 51’inin ekonomiyi ve işsizliği Türkiye’nin en büyük sorunları olarak algılaması. Büyük bir çoğunluksa koşulların daha da kötüleştiğini düşünüyor.

Süleyman Şah Üniversitesi’nden Cengiz Aktar, GMF’in “Türkiye’nin Algıları” araştırmasının AKP açısından sıkıntılara işaret ettiğini belirtiyor. “Bu rapor ekonominin sıkıntıda olduğunun yeni bir teyidi” diye konuşan Aktar, AKP’nin son yıllardaki başarılarını ekonomik temelden yürüttüğü düşünüldüğünde bunun iktidar partisi açısından kaygı yaratıcı bir unsur olduğuna dikkati çekiyor.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG