Erişilebilirlik

Türk Ekonomisi Üzerinde Yunanistan Baskısı


Yunanistan’la süren krizden en fazla etkilenen ülkelerden biri Türkiye oldu. Bu, Türkiye ekonomisinin kırılganlığının bir sinyali olarak görülüyor. Ülke ekonomisi, Suriye sınırında artan gerilim ve koalisyon kurma çalışmaları nedeniyle baskı altında.

Yunanistan’la yaşanan kriz Türk Lirası’nın dolar gibi yabancı para birimleri karşısında değer kaybetmesine neden oldu.

Artan mali sorunlar, IŞİD’le mücadele ve komşu Suriye’deki istikrarsızlıkla birleşince daha endişe verici bir hal geldi.

Türk ekonomisinin komşu Yunanistan’daki durumdan etkilenmesinin nedeninin, kendi ekonomik temellerinin zayıflığından olduğu düşünülüyor.

Global Source Partners’dan Atilla Yeşilada, Türkiye’nin önünde büyük ekonomik zorluklar olduğunu belirtiyor.

Büyümenin yüzde 7’lerden yüzde 3’e indiğini söyleyen uzman, Türkiye’nin yüzde 5 olan cari açığının da gelişmekte olan ülkeler arasında en yüksek oranlardan biri olduğuna dikkati çekiyor. Yüzde 8’lik enflasyon da bu ülkeler arasında en yüksek oranlardan biri.

Türkiye’ye en fazla döviz getiren kalem olan turizmde de zor günler yaşanıyor. Rusya’ya yönelik yaptırımlar nedeniyle bu ülkeden gelen ziyaretçiler azaldı. Tunus’taki saldırıdan sonra Akdeniz kıyılarını ziyaret edecek Avrupalı sayısında da azalma olacağı düşünülüyor.

Yeşilada, seçimlerden sonra koalisyon kurma sürecinin ve erken seçim olasılığının durumu daha da ciddi kıldığını belirtiyor.

Mevcut durumda Türkiye'nin yaz sonuna, hatta sonbahara kadar hükümetsiz kalabileceğini belirten Yeşilada, bu dönemde ABD Merkez Bankası'nın faizleri arttırmasının büyük olasılık olduğunu belirtiyor. Yeşilada, bu dönemde tüm gelişmekte olan ülke pazarlarının ardı ardına şoklar yaşayacağını ifade ediyor.

FED’in yüzde 0’lara yakın faiz oranlarında kredi sağlaması özellikle dış sermayeye bağımlı Türkiye’ye yaradı. Ancak bu politikanın sona yaklaşması, Yunanistan’da derinleşen mali kaos, Suriye’deki iç savaş ve yeni bir seçim olasılığı nedeniyle finans uzmanları, Türkiye’nin çok yakında bu istikrarsızlıklardan ciddi zarar görebileceğini söylüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG