Erişilebilirlik

Tunus'ta Geçici Olağanüstü Hal İlan Edildi


Tunus Cumhurbaşkanı Beji Caid Essebsi geçen hafta turistlerin gittiği bir tatil kasabasında 38 kişinin öldüğü ve IŞİD’in üstlendiği kanlı saldırının ardından bir aylık olağanüstü hal ilan etti.

Essebsi, televizyonda yaptığı açıklamada, Tunus’un “çok ciddi bir tehlikeyle karşı karşıya olduğunu” söyledi.

Olağanüstü halin gerekli olduğunu savunan Essebsi, “son terör saldırısından sonra ülkesinin istisnai bir durumdan geçtiğini ve ısrarlı tehditlere maruz kaldığını” belirtti ve bunun da ülkeyi “özel bir savaş durumuna soktuğunu” kaydetti.

Önümüzdeki 30 gün boyunca ordu ve polise, terörist ya da suçlu olduğundan şüphe duyulan kişilerin evlerine baskın düzenlemeleri konusunda özel yetki verildi.

Hükümet ayrıca, saldırının düzenlendiği Sousse bölgesinin ve saldırganın memleketinin idari yöneticilerini görevden aldı.

26 Haziran’daki silahlı saldırıyı IŞİD üstlenmişti. Saldırıyı düzenleyen kişinin adının Saif Rezgui olduğu bildirildi. Ölenlerin 30’unun İngiliz vatandaşı olduğu açıklanırken, diğerlerinin Belçika, Almanya, İrlanda, Portekiz ve Rus vatandaşları olduğu belirtildi.

Polis Rezgui’yi olay yerinde vurarak öldürdü. Ancak Tunus Başbakanı Habib Essid, polisin saldırıya geç yanıt verdiğini savunuyor.

Saldırıyı düzenleyen kişinin Saif Rezgui olduğu açıklanmasına rağmen olayla bağlantısı olduğu düşünülen sekiz kişi de gözaltına alındı.

IŞİD Mart ayında Tunus’taki Bardo Müzesi’ne de düzenlenen ve 21 kişinin öldüğü silahlı saldırıyı üstlenmişti.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG