Erişilebilirlik

'Tüm Dünyada Özgürlükler Azalıyor'


İnsan Hakları Örgütü Freedom House’ın yıllık raporuna göre tüm dünyada özgürlükler dokuz yıldır olduğu gibi 2014’te de azaldı. Örgütün eleştirdiği ülkeler arasında Türkiye de var.

Özgürlüğün en fazla zarar gördüğü ülkeler toplu katliamlar ve kafa kesmelerin yaşandığı Irak ve Suriye, dolayısıyla IŞİD’in kontrolundaki coğrafya oldu.

İnsan hakları örgütüne göre IŞİD’in bu aşamaya gelmesine bu ülkelerdeki etkisiz ve baskıcı liderler neden oldu.

Freedom House raporunun yazarı Arch Puddington’a göre mezhepçi bir anlayışla ülke yöneten eski Irak Başbakanı Nuri El-Maliki de bu liderler arasında: “Maliki, ülkeyi Şii bir hükümet anlayışıyla yönetti. Sünniler’in sorun ve ihtiyaçlarını dikkate almadı. Sünni siyasi liderlere baskı uygulayarak, ülkedeki Sünniler’i dışladı.”

Demokratikleşmeye yönelik talepleri terörizm olarak değerlendiren Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat da IŞİD’in güçlenmesine sebep oldu.

Freedom House’a göre Çin Devlet Başkanı Xi Jinping terörizmi bahane ederek siyasi rakiplerine baskı uygulayanlardan. James Mann Johns Hopkins Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde profesör. Mann, “Güvenlik ve baskı giderek artıyor, her türlü muhalefeti, farklılığı sıkı kontrol altında tutuyorlar,” şeklinde konuşuyor.

Kuzey Kore, raporu yayınlayan Freedom House’ın özgürlükler açısından en kötü olarak belirlediği on iki ülkeden biri.

Amerika dünyanın en özgür ülkeleri arasında yer almasına rağmen Freedom House, silahsız siyah bir gencin polis tarafından öldürülmesi nedeniyle çıkan ırkçılık karşıtı olayların Amerika’da özgürlükleri olumsuz etkilediğini belirtti.

Freedom House uzmanı Elen Aghekyan, Amerika’nın otoriter ülkelerle olan ittifakının kaygı uyandırdığını söylüyor: “Güvenlikle kötü yönetim arasındaki ilişkiyi görmezden gelemeyiz. Geçmişteki gibi güvenlik nedenleriyle ya da enerji çıkarlarımızın olduğu bazı diktatörlerin yaptıklarını görmezden gelmeye devam ediyoruz.”

Yeni anayasa doğrultusunda demokratik seçimlerin yapıldığı Tunus, raporda olumlu not alanlar arasında. Freedom House’a göre Tunus, eksiksiz bir demokrasiye sahip olan tek Arap ülkesi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG