Erişilebilirlik

Trump ve Carson Kıyasıya Yarışıyor


Quinnipiac Üniversitesi’nin yeni anketine göre, milyarder emlak kralı Donald Trump’la emekli beyin cerrahı Ben Carson başkanlık yarışında Cumhuriyetçi aday adayları arasında önde gidiyor.

İki aday arasında kıyasıya bir mücadele olduğunu kanıtlayan yeni kamuoyu yoklaması, Donald Trump’ın yüzde 24’le önce gittiğini, Ben Carson’ın da onu yüzde 23’le bir puan geriden izlediğini gösteriyor.

Kamuoyu araştırmasına bakılırsa, Florida Senatörü Marco Rubio yüzde 14, Teksas Senatörü Ted Cruz da yüzde 13’le üçünücü ve dördürcü sırada görünüyor. İki senatörün oylarındaki artış, Cumhuriyetçi aday adayları arasında Colorado’nun Boulder kentinde yapılan üçüncü televizyon tartışmasında gösterdikleri başarılı performansa bağlanıyor.

Kamuoyu yoklamalarında ön geride kalan aday, babası ve ağabeyi başkanlık yapmış olan Jeb Bush. Florida eski valisi Jeb Bush, adaylığını ilk açıkladığı zaman en kuvvetli aday olacağı tahmin edilmişti ancak Bush, beklentilerin gerisinde kaldı. Quinnipiac Üniversitesi’nin anketine göre, Jeb Bush’un halktan göndüğü destek oranı sadece yüzde 4. Jeb Bush’un televizyon tartışmalarında başarılı olmamasının destek oranının düşmesinde önemli bir etken olduğu görüşü yaygın.

Cumhuriyetçi Parti’de durum buyken, Demakratlar açısından denklem kolay görünüyor. Quinnipiac Üniversitesi’nin anketinde eski Dışişleri Bakanı Hillary Clintonr açık ara önde gidiyor. Clinton Demokrat seçmenlerin yüzde 53’ünden destek görürken, en yakın rakibi olan eski Vermont senatörü Bernie Sanders, yüzde 35’te kaldı.

Anket tahminlerine göre, seçim bugün yapılsaydı, tek başlı ikizleri ameliyatla ayıran ilk cerrah olan Carson, 2009-2013 arasında dışişileri bakanı olan Hillary Clinton’ı geçerek başkan seçilebilirdi. Kamuoyu yoklamasında Hillary Clinton Cumhuriyetçi aday adayı Trump’ın önünde ancak Rubio ve Cruz’un gerisinde görünüyor.

Cumhnuriyetçi ve Demokrat Parti’nin başkan adaylarını seçme süreci 2016 yılı Şubat ayında Iowa ve New Hampshire önseçimleriyle başlayacak. Bu iki eyalet kilit eyaletler sayılıyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG