Erişilebilirlik

Trump: 'Obama'yı Savunmak Zorunda Değilim'


Donald Trump
Donald Trump

Cumhuriyetçi Parti’nin popüler başkan adaylarından Donald Trump, Başkan Barack Obama’yı savunma mecburiyeti olmadığını söyledi.

Trump’ın New Hampshire eyaletinde bir kampanya gezisi sırasında Obama’nın milliyetini ve dinini sorgulayan bir seçmeni düzeltme yönünde bir girişimde bulunmaması ülkede siyasi etik tartışmalarına yol açtı.

Milyarder emlakçı, kampanyada kaçak göçmenlere karşı sert tedbirler alınması sırasında konuşurken bir Trump destekçisi söz alarak, Obama’nın “Amerikan vatandaşı olmadığını ve Müslüman olduğunu” iddia etmişti. Trump bunun üzerine araya girip “Tam da bu soruya ihtiyacımız vardı” diye konuştu.

Yedi yıl önce yaşanan benzer bir olayda o dönem Cumhuriyetçi Parti’nin Başkan Adayı John McCain, bir kampanya toplantısında yarışa ilk kez giren Demokrat Partili rakibi Obama’nın “Arap ve Müslüman” olduğunu iddia eden bir Cumhuriyetçi seçmeni nazik bir üslupla düzeltmişti. McCain 2008 yarışını Obama’ya kaybetse de siyasi nezaketi kendisine büyük prim kazandırdı.

Bugün Twitter hesabından bir mesaj atan Donald Trump ise, “Birileri Başkan hakkında kötü ya da tartışmalı bir şey söylediği zaman etik olarak kendisini savunmak zorunda mıyım? Hiç sanmıyorum” diye yazdı.

Trump ayrıca sözlü saldırıya uğraması durumunda Obama’nın kendisini kurtarmaya geleceğinden kuşku duyduğunu kaydetti.

Trump Perşembe günü yaşanan olayın ardından Cuma günkü kampanya faaliyetlerini “işleri olduğu” gerekçesiyle iptal etmişti.

Donald Trump birkaç yıl önce Obama’dan babasının memleketi olan Kenya’da değil, Amerika’da doğduğunu ispatlamasını istediği bir kampanya başlatmıştı. Doğum yoluyla Amerikan vatandaşı olmayanlar, Başkan olarak seçilemiyor.

Muhafazakar Cumhuriyetçi Senatör Ted Cruz ve eski Senatör Rick Santorum gibi bazı Cumhuriyetçi Başkan adayları da Trump’ın seçmeniyle yaşadığı diyalog konusunda yorum yapmayı reddetti.

Beyaz Saray ise, bu adayların “suskunluğunun” çok sayıda Cumhuriyetçi Partili’nin destek verdiği “çıkarcı stratejinin” bir kanıtı olarak niteledi.

Cumhuriyetçi Partili bir diğer aday, eski Florida Valisi Jeb Bush ise, Obama’yı “Bir Amerikalı ve Hristiyan” diye tanımladı, yanlış komplo teorilerine prim vermeyeceğini söyledi.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG