Erişilebilirlik

Tıp 2014’ü Önemli Gelişmelerle Tamamladı


Tıp Dünyası 2014’ü Önemli Gelişmelerle Tamamladı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:51 0:00

2014 yılı tıp alanında önemli gelişmeler kaydedilen bir yıl oldu. Aktif MR ve üç boyutlu yazıcı teknolojisi dikkat çekici gelişmeler olurken, Parkinson tedavisi ve kök hücre çalışmalarında da önemli ilerlemeler sağlandı

Manyetik rezonans görüntüleme cihazları 1980’li yıllardan bu yana tıbbi tanıda en çok kullanılan araçlardan biri. Bu cihazlar şimdiye kadar sadece sabit görüntüleme kaydediyordu. Ancak California Üniversitesi, hareket halindeki organların da görüntülerini alan bir cihaz geliştirdi.

Ortopedi uzmanı cerrah Robert Szabo, aktif MR adı verilen cihazı kullanıyor ve aldığı sonuçtan memnun: “Örneğin hastanın bilek eklemlerini, eklemdeki kıkırdak dokusunun neden eridiğini, bu dokuyu nasıl yerine koyabileceğimizi artık daha iyi anlıyoruz. Hastanın hayat kalitesini yükseltmek için yumuşak dokuda bazı düzeltmeler yapabiliyoruz.”

Ağır omurilik sakatlıkları, felcin yanı sıra hastanın mesane, kalın bağırsak ve cinsel işlevlerinin kontrolünü yitirmesine de yol açabiliyor. Kentucky eyaletindeki Louisville Üniversitesi’nden uzmanlar, bu işlevlerin en azından bir kısmını geri kazanabilmek için hastanın beynine elektrikli bir cihaz naklediyor.

Ulusal Sağlık Ensitütüsü’nden Doktor Roderic Pettigrew’e göre omurilik yaralanmaları artık hayat boyu felç anlamına gelmeyebiliyor: “Bu hastaların hareket becerilerini geri kazanmaları, yürüyebilmeleri, mesane ve bağırsak kontrolünü yeniden elde etmeleri çok heyecan verici. Bu gelişmeler tıp alanında bir dönüm noktası.”

İsveç’teki Chalmers Teknoloji Üniversitesi’ndeki uzmanlar ise hastaya kol ve el kullanımı kazandıran protezlerin beyindeki komuta merkezine nakledilen kontrol mekanizması üzerinde yaptıkları çalışmalara devam etti.

Amerika’daki bir tıp şirketi ise Parkinson’un yol açtığı titremeleri önlemek için beyni uyaran bir sistem üzerinde büyük ilerleme kaydetti.

David Dewsnap, tedaviden önce çok kısa mesafeleri bile yürüyemediğini söylüyor: “Hayata yeniden döndüm. Bu tedavi benim için çok yararlı oldu. Daha önceki halimi görmeyenlerin bu gelişmeyi anlamaları çok zor. Bedenimin sol tarafını kullanamıyordum.”

Uzmanlar bu yıl kök hücrelerin hasarlı dokuların onarımında kullanılmasına bir adım daha yaklaştı. Pittsburgh Üniversitesi Tıp Fakültesi, domuz mesanesinden elde edilen bir kalıp üzerinde çoğaltılan kök hücrelerle hastaların yeni kas dokusu geliştirmesini sağladı.

Bu yıl üç boyutlu yazıcılar, tıp alanında da çığır açtı. Çin’de doktorlar, hasarlı omurların yerini tutacak protezleri, üç boyutlu yazıcıdan elde etti.

Pekin Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi Bölümü Başkanı Doktor Liu Zhongjun, üç boyutlu yazıcıların protez yapımında büyük rol oynadığını söylüyor: “Bilgisayarlı tomografi cihazı, hastanın omurgasının görüntüsünü çıkarıyor. Bu görüntülerden aldığımız verilerle hastanın kemik yapısının aynısını üç boyutlu yazıcıyla elde ediyoruz.”

2015 yılı, tıpkı 2014 gibi uzmanların tıp teknolojisi alanında daha birçok gelişmeye imza atacağı bir yıl olacağa benziyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG