Erişilebilirlik

Time'ın 'Yılın Adamı' Ebola'yla Savaşanlar


Time'ın 'Yılın Adamı' Ebola'yla Savaşanlar
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:27 0:00

Time degisine göre 'Yılın Adamı', Ebola salgınıyla mücadele eden doktor, hemşire, yardım gönüllüleri ve Batı Afrika’daki salgın kurbanlarına yardım eli uzatan diğer cesur kişiler. Bu kişileri temsil eden beş kişinin fotoğrafı, Time dergisinin yeni sayısının kapağını süsleyecek

Time dergisi, Ebola salgınıyla mücadele edenleri 2014’te “Yılın Adamı” seçti. Dergi, doktorlar, hemşireler, yardım gönüllüleri ve Batı Afrika’daki salgın kurbanlarına yardım eli uzatan diğer cesur kişileri temsil eden beş kişinin fotoğrafını önümüzdeki sayısının kapağına taşıyacak. Daha önceki yıllarda Time dergisinin Yılın Adamı unvanını alanlar arasında Başkan Barack Obama, Papa Francis, Sovyetler Birliği Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov, sosyal medya patronu Mark Zuckerberg ve hatta Hitler de bulunuyor.

Büyük bir grubu temsil eden beş kişinin adları tanıdık olmayabilir. Ancak Time Dergisi editörü Radika Jones, sıradan gibi görünen bu beş kadın ve erkeğin, Batı Afrika’da ortaya çıkan ve dünyaya yayılan ebola salgınını durdurmak için olağanüstü fedakarlıklar yaptığını söylüyor:

“Ebola’nın potansiyel bir tehlike olduğunu söyleyen ancak birçok bürokrat ve hükümet yetkilisi tarafından görmezden gelinen kişileri öne çıkarmak istedik. Ebola tüm dünya için ciddi bir tehlike ve bu salgınla savaşmak için elimizden geleni yapmak istiyoruz.”

Batı Afrika’da hızla yayılan Ebola virüsü, çoğunluğu Liberya, Gine ve Sierra Leone’de olmak üzere 6,300’den fazla kişinin ölümüne yol açtı. Yaklaşık 18 bin kişiye virüs bulaştığı, ancak bu sayının daha da yüksek olabileceği bildiriliyor.

Time Dergisi’nin bu yılki “Yılın Adamı” sayısı, Ebola’ya karşı verilen savaşta kilit rol oynayan beş kişinin resmini kapağına taşıyor.

Salgının en kötü etkilediği bölgelerde virüsle savaşı sürdüren yardım görevlileri derginin seçiminden çok memnun. Bunlardan biri de Franklin Graham:

“Dünyanın dikkatini yeniden Ebola’ya çektikleri için minnettarım çünkü Ebola’yla savaş bitmedi. Biz konuşurken ölümler devam ediyor. Time Dergisi’nin salgını tekrar gündeme taşıması çok güzel. Ebola savaşçıları birer kahraman.”

Time Dergisi editörü Nancy Gibbs bu yılın seçimini anlamlı bir atasözüyle açıklıyor: “Savaş meydanında kahramanlar parıltılı silahlarla değil kalpleriyle çarpışır.”

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG