Erişilebilirlik

Temsilciler Meclisi'nden Obama'nın Talebine Onay


Amerika Temsilciler Meclisi, Başkan Barack Obama’nın Suriye muhalefetine askeri eğitim ve silah sağlamak amacıyla istediği ödeneği onayladı.

Cumhuriyetçi Parti’nin kontrolundaki Temsilciler Meclisi, 156’ya karşı 273 oyla, Demokrat Partili Başkan Obama’ya destek verdi. Demokrat Parti’nin kontrolundaki Senato’nunsa Obama’nın ödenek talebini bugün oylaması bekleniyor.

Başkan Barack Obama, IŞİD gibi cihatçı gruplarla da savaşmaları amacıyla, son üç buçuk yıldır iç savaşta Esat rejimine karşı mücadele veren ılımlı Suriye muhalefetini desteklemek istiyor.

Plan, Başkan Obama’nın geçen hafta açıkladığı IŞİD’le mücadele stratejisinin bir parçasını oluşturuyor.

Temsilciler Meclisi’ndeki oylamadan hemen önce, Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriyeli ılımlı muhalefetin, IŞİD’e karşı yürütülen hava saldırılarından da yararlanacağını söyledi. Başkan Obama Irak’ta IŞİD hedeflerine karşı yürütülen hava saldırılarının Suriye’ye de genişletilmesi kararı vermişti ancak bu ülkede henüz bir operasyon yapılmadı.

Senato Dış İlişkiler Komisyonu’nda konuşan Kerry, Başkan Obama’nın daha önceki açıklamalarını tekrarladı ve Amerikan askerlerinin Irak’ta muharip görev almayacağı sözü verdi. Askerlerin görevinin Irak’taki yerel kuvvetlere eğitim ve destek vermek olduğunun altını çizen Kerry, bu destekle Iraklılar’a “kendilerinin yapmaları gereken işe” yardımcı olunacağını belirtti.

İslam Devleti (IŞİD) militanlarıyla konuşacak bir şey olmadığını kaydeden John Kerry, bu örgütün “barışçı bir dinle alay eden, taş devrinden kalma ruhsuz katillerden” oluştuğunu söyledi.

Ancak bazı kaygılı Cumhuriyetçi Partili siyasetçiler, Obama yönetiminin IŞİD’le mücadele stratejisini yeterince net bulmuyor ve daha net bir çıkış stratejisi sunmasını bekliyor.

ABD Dışişleri Bakanı Kerry ise, stratejinin net olduğunda ısrar etti. Stratejinin “iyi düşünüldüğünü ve anlatıldığını” savunan Kerry, 50 kadar ülkenin Irak’ta bu plana katkı sağladığını ve diğer liderlerin de yardım önerisinde bulunduğunu bildirdi.

Amerika geçen aydan bu yana IŞİD hedeflerine 170’in üzerinde hava saldırısı düzenledi. Kerry, bu hava operasyonlarının militanları geri püskürtmede Irak kuvvetlerine fazlasıyla yardımcı olduğunu söyledi.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG