Erişilebilirlik

Temsilciler Meclisi Başkanı Boehner İstifa Ediyor


John Boehner
John Boehner

ABD Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi Partili Başkanı John Boehner, Ekim ayı sonunda Kongre’den istifa ediyor. Boehner’ın kararını danışmanları açıkladı.

Boehner 1990 yılından bu yana Kongre üyesi ve uzun süredir çeşitli konulardaki tutumu nedeniyle partisinin sağ kanadı tarafından baskı altında. Boehner, bugün parti içindeki muhafazakar rakipleriyle görüşerek, gelecek hafta federal hükümetin bütçesi tükendiğinde devlet dairelerinin kapanmasını engellemeye çalışıyordu.

Muhafazakarlar, federal hükümetin kadın sağlığı üzerine çalışan Planned Parenthood’a verilen devlet desteğinin kesilmesinde ısrarlı. Bu devlet desteği kesilmeden de hükümeti açık tutacak bütçenin geçmesini engelleyeceklerini bildiriyorlar. Ancak daha pragmatik siyasetçiler bu şartı reddediyor.

Boehner yaptığı açıklamada “Meclis Başkanı’nın ilk görevi hepimizin sevdiği bu kurumu korumaktır” dedi.

Cumhuriyetçi Parti’nin ileri gelenleri ve daha sağcı muhafazakarları arasındaki sürtüşme, uzun süredir partiyi bölmüş durumda. Bu bölünme senelerdir Boehner’ın liderliğine de tehdit oluşturuyordu. Sağcılar, Boehner’a federal harcamalardan, kürtaj karşıtı tartışmalara kadar birçok konuda karşı çıkmıştı.

Boehner birçok konuda partinin sağ kanadıyla hemfikir olsa da bu amaçları gerçekleştirmek için federal hükümetin kapanmasının doğru olduğunu düşünmüyor.

Temsilciler Meclisi’nde azınlıktaki Demokrat Partililer’in lideri Nancy Pelosi Boehner’ın istifasını “deprem” olarak nitelendirdi ve Meclis’teki Cumhuriyetçiler’in kadın sağlığı meselesi ile ilgili hükümeti kapatmak istemesiyle yüzleşilmesi gerektiğini belitti.

Boehner’ın görevi bırakacağı açıklaması, siyasetçinin görev süresindeki önemli günlerden birinin ertesinde geldi. Papa Françesko, Boehner’ın daveti üzerine Amerikan Kongresi’nde bir konuşma yaptı. Dindar bir Katolik olan Boehner, konuşmanın bazı bölümlerinde ağlarken görüntülendi.

Gelen haberlerin ardından Cumhuriyetçiler Reuters’a yaptıkları açıklamada, Planned Parenthood’a aktarılan kaynaklar nedeniyle hükümetin kapanmana yol açmayacaklarını belirtti.

13 dönem Kongre’ye seçilen Ohio milletvekili Boehner, partisi tarafından beş yıl önce, 61 yaşında Meclis Başkanı seçilmişti.

Boehner Temsilciler Meclisi başkanlığında geçen senenin sonuna kadar kalmayı planlamıştı. Ancak, kendinden sonra gelecek Eric Cantor’ın ön seçimlerde sandalyesini kaybetmesi üzerine görevini sürdürmeye karar vermişti.

Boehner’ın yardımcısı, parti üyelerinin uzun süreli liderlik kavgasına girmesinin partiye onarılamaz zarar vereceğini belirtti.

Görevi bırakmasından sonra gazetecilerle konuşan John Boehner, yerini alması beklenilen California temsilcisi Kevin McCarthy’nin son derece iyi bir meclis başkanı olacağını söyledi.

Boehner’in istifa kararını değerlendiren Başkan Obama, Boehner’in iyi bir insan ve sözünü tutan bir yurtsever olduğunu söyledi. Obama, bir sonraki meclis başkanının siyasetçilerin farklı düşünceleri olabileceğini anlayan, ancak bu farklılıklar nedeniyle devleti kapatmayı ve de Amerikan ekonomisini tehlikeye atmayı göze alacak bir kişi olmaması yönündeki dileğini dile getirdi.

Temsilciler Meclisi Başkanı, Amerika’nın devlet hiyerarşisine göre, Başkan ve Başkan yardımcısının görev yapamaması durumunda başkanlık görevini devralacak kişi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG